Ellin Haland, Foto: Peter Byrne / PA Images / Profimedia

ZANIMLJIVO

Ovo je razlog zbog koga Haland i Salah dominiraju Premijer ligom?

Liverpul i Mančester siti ove sezone definitivno neće brinuti za napadačke snage, a to je Mohamed potvrdio ''redsima'', odnosno - Erling je odlučio da nastavi da pomera granice i bude noćna mora svakog protivnika. Tako su obojica ofanzivaca dokazali da dok su oni tu, neće biti ''zime'' za njihove klubove

Objavljeno: 05.09.2024. 19:37h > 19:43h

Samo što je počela nova sezona Premijer lige, Mohamed Salah i Erling Haland su nagovestili dobre forme.

Obojica napadača, kako prethodne sezone, tako i ove tresu protivničke mreže.

Mančester siti neće imati brige u napadu, jer kormilo predvodi neprikosnoveni Erling Haland koji je već sad u tri odigrana kola Premijer lige, došao do brojke od 7 postignutih golova, dok je na prethodna dva meča upisao po het-trik, pa je tako Norvežanin doošao do ukupno 24-tog het-trika u karijeri, što je impresivna statistika.

Liverpul je odigrao tri utakmice u dosadašnjem delu sezone, a Mohamed Salah se isto toliko puta upisao u strelce, dok je jednom namestio i gol za ''redse''.

Mohamed Salahfoto: BackpagePix / PA Images / Profimedia

Studija koju je prezentovao izvršni direktor Udruženja profesionalnih fudbalera (PFA) Maheta Molango, objašnjava i koju su to Salah i Haland imali prednost u odnosu na, makar određeni deo konkurencije.

Nisu imali obaveze u reprezentacijama preko leta. Tačnije, odmorili su se.

“Velika razlika između igrača se vidi prema tome da li su bili na odmoru ili nisu. U Engleskoj se to vidi na Halandu. Ponovo je mašina kakva je bio kada je prvi put stigao u Englesku. Slično i Mo Salah, ponovo je najbolja verzija sebe”, rekao je Molango.

Organizacije poput PFA i Fifpro navodno vode i postupke protiv FIFA zbog zabrinutosti oko prenatropanog kalendara, a Molango je istakao i gde Fifpro podlvači “crvenu liniju”.

Navodno, maskimum mečeva po sezoni trebalo bi da iznosi između 50 i 60, u zavisnosti od godina igrača. Zatim, najviše bi trebalo dozvoliti pet do šest sedmica sa vezanim utakmicama (dve ili više utakmice nedeljno). Takođe, odmor od tri nedelje posle sezone mora da bude obavezan.

“Moramo da zaštitimo igrače od njih samih. Vole da igraju, jer su tome posvećeni i ne žele da izgube mesto u timu.”

Citirao je izvršni direktor PFA i velikog Karla Ančelotija.

Erling Halandfoto: Andrew Yates / Zuma Press / Profimedia

“Za nas je alarmantno kada Ančeloti kaže: ‘Možda ću morati da dam igračima pauzu tokom sezone’. Kao navijač, plaćam punu cenu sezonske karte, ali mogao bih da dođem u situaciju da ne dobijem ono po što sam došao, već da vidim samo deo toga”.

U izveštaju Fifpro stoji i nekoliko interesantnih predikcija. Kao da bi Džud Belingem tokom karijere mogao da odigra 1.224 meča, te bi tako zasenio Frenka Lamparda (1.002).

Takođe, Fil Foden je minule sezone odigrao 72 utakmice za Mančester siti, a Federiko Valverde 71 za Real Madrid (pisali smo gore o željenim granicama). Procena je da bi Foden mogao da odigra 77, a Valverde 79 do kraja tekuće sezone, zbog većeg broja mečeva u Ligi šampiona i Svetskog klupskog prvenstva. A u sezoni 2025/26, Fodenu su predviđa da će odigrati 83, a Valverdeu 82 utakmice zaključno sa proširenim Svetskim prvenstvom.

Zanimljivo je da je vezista Bajer Leverkuzena Florijan Virc odigrao 11.501 minut do 21. godine, a recimo legendarni Mihael Balak “samo” 4.175 do te dobi. Vinisijus Žunior je do 24. rođendan upisao 369 nastupa u zvaničnim mečevima, dok je Ronaldinjo imao zabeležena 163 u njegovim godinama.

Dakle, čini se da stvari polako izmiču kontroli.

“Prema povratnim informacijama od ljudi koji nisu imali taj odmor, izgledali su iscrpljeno i umorno. Ova sezona će biti odlučujuća. Ova sezona nema nikakvog smisla,” zaključio je Maheta Molango.

Bonus video:

Espreso / Iva Krga