Silas Katompa Mvumpa, Foto: Ralf Treese / Zuma Press / Profimedia

neverovatna priča

Novi fudbaler Zvezde bio žrtva jezive prevare: Ucenjivali ga, otimali mu novac i pretili da nikada više neće igrati

Sudbina se surovo poigrala sa njim

Objavljeno: 05.09.2024. 12:21h > 12:29h

Uprava Crvene zvezde je odradila sjajan posao u finišu letnjeg prelaznog roka, a velika želja konačno je postala stvarnost.

U jurišu na Ligu šampiona, crveno-belima se pridružio fudbaler Štutgarta Silas Katompa Mvumpe.

On je svakako najveće pojačanje šampiona Srbije, a malo je poznato koliko je Silasov fudbalski put bio u najmanju ruku neobičan.

Naime, on je prve fudbalske korake napravio u Kinšasiju, prestonici DR Konga gde je proslavljeni Francuz Nikolas Anelka otvorio fudbalsku akademiju.

- Moj otac je bio državni službenik, ali u tom trenutku mesecima nije primio platu. Tu su bile i moja majka i tri sestre, bilo je komplikovano. Kao i većina Afrikanaca, osećao sam obavezu da pomognem porodici, na kakav god način - rekao je novajlija Zvezde jednom prilikom.

Nastupima za lokalni Olimpik Matet širom je otvorio vrata evropskom fudbalu, a to mu je sugerisao i menadžer.

- Rekao je da moje mesto više nije ovde (prim. aut. u DR Kongu), da čvrsto veruje u mene, da imam neverovatnu brzinu i da mi treba još tehničkih znanja koje ću u Evropi moći da dobijem.

Silas Katompa Mvumpefoto: Frank Hoermann / SVEN SIMON / imago sportfotodienst / Profimedia

Silas se konačno našao na Starom kontinentu 2017. godine kada je potpisao za Olimpik Ale, tim iz petog ranga takmičenja francuskog fudbala, klub iz gradića od oko 35.000 stanovnika.

- Želeo ga je tada i Monpelje, ali više nije imao mesta u svom trening centru. Robert Nuzaret (bivši trener Liona, Sent Etjena i selektor Obale Slonovače i DR Konga) sugerisao je da ga držim na oku. On je smešten i hranjen u centru kojim je upravljala gradska većnica. U poređenju sa Kinšasom, promena je bila brutaln - govorio je Silasov ispostaviće se kasnije kontroverzni menadžer Olivije Belezi.

Posle uspešne godine u petoligašu, Silas je otišao na probu u FK Pariz (drugi rang takmičenja), čiji je tadašnji trener bio Mehmed Baždarević.

- Stvarno mi se sviđa taj klinac, pažljiv je i vredan. Mlad je, tako da ne vršimo preveliki pritisak na njega. Ako ovako nastavi, daleko će stići - govorio je bivši jugoslovenski fudbaler.

Reči Silasovog menadžera upućivale su na Baždarevićev značaj za karijeru igrača iz DR Konga.

- Za Silasa je važno što je upoznao čoveka kakav je Meho. Ponaša se prema njemu kao da mu je drugi otac. Dao mu je par kopački, to ga je baš dirnulo. On je u dobrim rukama, ima sve što mu je potrebno da ostvari svoje snove.

Onda su krenule kontroverze koje su isplivale na površinu tek u junu 2021. godine, kada je Silas otkrio sa kakvim se nedaćama suočavao tokom boravka u Francuskoj.

- Živeo sam u stalnom strahu poslednjih nekoliko godina i takođe sam bio veoma zabrinut za svoju porodicu u DR Kongu. Bio je težak korak za mene da otkrijem svoju priču. Samo uz podršku mojih novih savetnika, odvažio sam se na ovo. Shvatio sam da više ne moram da se plašim i da zajedno možemo sve da stavimo na sto. Ne bih napravio ovaj korak da Štutgart nije za mene postao druga kuća u kojoj sam se osećao sigurno. Sada mi je laknulo i nadam se da mogu da ohrabrim druge igrače koji su imali slična iskustva sa posrednicima - govorio je Silas pre tri godine, a prenosi "Mozzartsport".

Godine 2017, kao 19-godišnjak i veliki talenat pozvan je na probni trening u Anderleht. U tu svrhu, Silas je dobio vizu za Belgiju, koja je važila od 15. avgusta do 14. novembra 2017. godine, izdatu na njegovo pravo prezime Katompa Mvumpa. Očigledno je Anderleht bio zainteresovan da ga potpiše neposredno pre isteka vize, ali je zamolio Silasa da prvo otputuje u DR Kongo i vrati se sa novom vizom, kako bi potom mogao da zaključi ugovor.

Šta se onda dogodilo? Agent igrača u Belgiji, pomenuti Olivije Belezi, ispričao je Silasu da mu više neće biti dozvoljeno da se vrati u Evropu ako napusti Belgiju i ode u DR Kongo. Pošto je Silas bio veoma mlad, potpuno neiskusan i sam, verovao je posredniku, kojeg je poznavao još od perioda u DR Kongu i kao rezultat toga postao je potpuno zavisan. Živeo je u Parizu sa menadžerom, koji ga je u velikoj meri izolovao od okoline. Silas nije imao pristup ni svom nalogu na društvenim mrežama, a ni papirima, već je njima upravljao agent. Menadžer je promenio Silasove podatke o identitetu i dao mu papire po kojima se zove Silas Vamangituka i sa datumom rođenja koji je promenjen tačno za godinu dana - 6. oktobar 1999. godine.

Nakon davanja različitih ličnih podataka, njegova zavisnost od posrednika se dodatno povećala, jer je od tog momenta bio otvoren za svakakve ucene. Svako otkrivanje istine moglo je da ima nesagledive posledice po njega, tako da je Silas, koji je bio izuzetno zabrinut za svoju porodicu, bio pod ogromnim psihičkim stresom. Osim toga, živeo je u kući i pod nadzorom agenta. Nije mu isplaćivana plata, već je od menadžera primao samo delić. Silasu je prećeno da nikada više neće zaigrati fudbal otkrije li svoj pravi identitet.

Kada je prešao u Štutgart 2019. godine, čitava stvar je isplivala na videlo, ali sam igrač je bio žrtva svog agenta i nije drastično kažnjen.

Fudbalski savez Nemačke kaznio je momka iz DR Konga tromesečnom zabranom igranja i novčanom kaznom od 30.000 evra.

Nakon priznanja za njega stvari kreću na bolje, bio je jedan od najboljih u Štutgartu prošle sezone, a sada ga čekaju novi izazovi u Ligi šampiona.

Bonus video:

(Espreso/Mozzartsport/S. Velimirović/Prenela J.B)