Rada Đuričin, Foto: Aleksandar Jovanović Cile

pažnja

Ovo je bila tajna dugovečnosti Rade Đuričin: Rodila se kad je Karađorđević bio živ pa otkrila razlog večne mladosti

Ona je recept za večnu mladost i životni optimizam rado delila sa drugima.

Objavljeno: 05.09.2024. 07:29h > 07:31h

Rada Đuričin preminula je juče u 91. godini života, a iza sebe je ostavila neizbrisiv trag.

Iako je bila u desetoj deceniji, nikada se nije osećala tako.

Naime, ona je recept za večnu mladost i životni optimizam rado delila sa drugima.

„Genetika mi je takva, oduvek sam bila aktivna, radoznala i uvek neumorna za nestašluke. Ta energija me stalno pokreće, verovatno će da traje dok budem bila zdrava i dok moje telo i glava budu funkcionisali. S tim što, naravno, s godinama i snaga polako kopni. Često toga nismo svesni ili nećemo da priznamo da ne možemo da uradimo ono što smo mogli ranije“, ispričala je Rada svojevremeno i dodala:

„Inače, ne verujem u to da se ljudi mnogo menjaju s godinama, osim ako nemaju narušeno zdravlje. Što se tiče aktivnosti, to - ili možeš ili ne možeš. Sve zavisi kako su te „umesili“ mama i tata“.

FOTO: Prinscreen/facebook/Vesna da Vinča
FOTO: Dragana Udovičić
FOTO: Aleksandar Jovanović Cile
FOTO: Beta Miloš Miškov
FOTO: Dragan Kadić

I ona je, kao i sve žene, imala oscilacije u pogledu prema sebi, a evo kako je o tome govorila:

„Ponekad, kad se pogledam u ogledalo kažem u sebi neke rečenice iz mojih uloga: „Zar je moguće da starim i ružnjam primetno i nezaustavljivo?!“ I odmah zatim: „Na ovom svetu ima i mora biti mesta za sve!“ A onda se nasmejem i najčešće o tome više i ne mislim“, govorila je.

„Jedem ono što volim i što mi je dostupno. Nisam vegetarijanac, ali više mi se dopada „laka“ hrana. Kad je rekreacija u pitanju, najviše mi prija ležanje, čitanje dobre knjige ili gledanje dobrog filma. Volim po lepom vremenu da prošetam kraj Save ili Dunava, nekada sam sa uživanjem vozila bicikl. Šta je potrebno za lepotu? Nega, higijena, svakako! Ali je prvi uslov prirodnost i vedrina, kao i unutrašnji sklad“, pričala je dramska umetnica koja nas je napustila u 91. godini.

Dan je obično započinjala zelenim čajem.

(Espreso/Blic žena/prenela PV)