Dom zdravlja, Foto: Zorana Jevtić

situacija alarmantna

U ovom gradu broj obolelih od opasne zaraze je eksplodirao! Lekari zabrinuti: "To je kao lako zapaljiv materijal"

Prognoze epidemiologa su da će broj slučajeva i dalje rasti

Objavljeno: 05.09.2024. 07:11h

Od početka godine, a zaključno sa 31. avgustom, morbile su u našoj zemlji potvrđene kod ukupno 348 osoba, a ubedljivo najviše obolelih je u Novom Pazaru, gde je i tokom avgusta registrovan najveći broj zaraženih. Od 93 novoobolelih u celoj zemlji, njih 88 je iz Novog Pazara! Prognoze epidemiologa su da će broj slučajeva i dalje rasti, ponajviše u tom gradu, zbog veoma niskog procenta vakcinisanog stanovništva, a postoji mogućnost i da se zaraza prelije u druge opštine sa niskom stopom imunizacije.

Kako za "Blic" objašnjava prim. dr Šefadil Spahić, direktor Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru, ne bismo broj obolelih tokom avgusta meseca mogli da nazovemo "eksplozijom" u tom gradu, jer je takva situacija potpuno očekivana, na žalost.

Dr Šefadil Spahićfoto: KURIR TELEVIZIJA

"Nije buknuo broj obolelih od malih boginja. Mi imamo rast otkad smo prijavili epidemiju 7. maja i sve je to zbog nedovoljnog obuhvata vakcinacijom. Očekivali smo da dođe do povećanog broja obolelih. Ponovo na dnevnom nivou imamo po troje, četvoro obolelih. Dosad imamo 200 prijavljenih koji su zaraženi malim boginjama. Na svu sreću u pitanju je blaža klinička slika, niko nije hospitalizovan", pojašnjava Spahić.

Kako kaže, očekuje se da broj zaraženih morbilama nastavi da raste i tokom narednih meseci, jer bez većeg vakcinalnog obuhvata broj obolelih ne može da se smanji.

"S obzirom na situaciju očekuje se da će broj obolelih rasti sve dok ne budemo imali više vakcinisanih. Najviše obolelih je među malom decom do 4 godine i sva su nevakcinisana, te je i logično da se zaraza širi ako nemamo vakcinalni obuhvat koji to može da spreči", navodi on.

Broj zaraženih nastaviće da raste

Epidemiolog prof. dr Zoran Radovanović takođe tvrdi da mesecima postoji rast broja zaraženih malim boginjama i sve to iz jednog jedinog razloga - velikog broja nevakcinisanih građana, pre svega dece.

Dr Zoran Radovanovićfoto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

"Mesecima imamo rast broja obolelih jer nemamo dovoljan obuhvat vakcinacije. Do erupcije obolelih je došlo u Novom Pazaru jer je tamo obuhvat MMR vakcinacijom najniži u Srbiji i to smo i očekivali. Ukoliko Novi Pazar ne uvede dopunsku imunizaciju hitno, doći će do izlivanja broja slučajeva i nastaviće se rast", kaže naš sagovornik.

Može da dođe do prelivanja u druge opštine, pod jednim uslovom

Kako kaže, može da dođe do prelivanja u druge opštine, ali samo u one u kojima je broj vakcinisanih veoma nizak.

"Ne mora da znači da će doći do prelivanja na druge opštine u Srbiji, jer su se male boginje odavde prelile u Raški okrug. Kada dođe do izlivanja, dolazi do epidemije tamo gde je obuhvat vakcinacijom najmanji. To se desilo u Novom Pazaru. U gradovima i delovima Srbije gde je obuhvat dobar, neće doći do izlivanja", smatra profesor Radovanović-

Kako kaže, obuhvat vakcinacijom može da se popravi u određenom vremenskom periodu, a kao primer navodi beogradsku opštinu Stari grad, koja je tokom 2022. godine bila jedna od opština sa najmanjim brojem vakcinisanih, dok se danas situacija popravlja.

"Nekada smo u Starom gradu u Beogradu imali nizak obuhvat vakcinacijom, ali to je sad polako počelo da raste, te je situacija mnogo bolja. Ali Sandžak je najugroženiji i to se vidi po broju obolelih. Od 93 nova slučaja u avgustu čak 93 je u Novom Pazaru", dodaje dr Radovanović.

"To je kao zapaljiv materijal, kada se virus unese, dođe do eksplozije"

Kako navodi, iako broj obolelih raste, ovakva situacija nije neočekivana. Objašnjava nam da su ciljne vrednosti obuhvata vakcinacijom 95 posto, a čim je procenat manji, dolazi do širenja zaraze.

"Kada imate obuhvat vakcinisanih od 80 odsto, to znači da 12.000 dece svake godine ostaje nevakcinisano i to vam je kao zapaljiv materijal. Kada se tu unese virus, normalno je da eksplodira. Na svu sreću, obuhvat nam je skočio od 2018. kada smo imali epidemiju u Srbiji, ali i dalje nije na idealnom nivou. Mi smo drugi najugroženiji u regionu. Ispred nas je samo BiH, pa onda Srbija", navodi naš sagovornik.

Prema podacima koje je objavio Institut za javno zdravlje Srbije "Milan Jovanović Batut", posle Raškog okruga, u Gradu Beogradu je najviše zaraženih malim boginjama od početka godine (99). Ipak, Radovanović kaže da ne bi trebalo da brinemo, s obzirom na to da je Beograd veliki grad, pa je stopa zaraženih mnogo manja.

"U Beogradu je trećina Srbije, pa kada se izračuna stopa, onda to nije drastičan broj obolelih. Ipak, i u Beogradu imamo opštine sa malim procentom vakcinisanih, te se tu virus širi", zaključuje epidemiolog.

Vakcinacijafoto: BETAPHOTO DRAGAN GOJIC

Gde je najmanji obuhvat MMR vakcinacijom u Srbiji

Izveštaj "Batuta" o obuhvatu vakcinacijom MMR vakcinom u Srbiji za 2022. godinu pokazuje da postoji minimalan obuhvat vakcinacijom u pojedinim beogradskim opštinama i većim gradovima naše zemlje.

Takođe, postoje i velike razlike u obuhvatu u susednim mestima, pa je tako u Novom Pazaru samo 27,9 odsto mališana vakcinisano protiv malih boginja, dok je u Sjenici ovaj procenat dostigao čak 82,3.

U Beogradu obuhvat vakcinisanih po opštinama varira od 60 do 98 odsto.

Opštine sa najmanje vakcinisane dece su:

  • Ćićevac 32,6%
  • Tutin 50,6%
  • Priboj 56,8%
  • Novi Pazar 27,9%

Najveći obuhvat vakcinacijom MMR vakcinom u Beogradu je na Vračaru, čak 98,9, a najmanji u Barajevu, samo 60 odsto.

Opštine sa najnižim obuhvatom revakcinacije u Beogradu su Zvezdara sa 70,4 odsto i Stari Grad 72,6 odsto.

Simptomi malih boginja

Posle inkubacije (period od momenta ulaska virusa malih boginja u organizam do manifestacije oboljenja, odnosno pojave tegoba) od 7 do 18 dana, dolazi do sledećih simptoma:

  • pojave povišene telesne temperature
  • sekrecije iz nosa
  • kašlja
  • konjunktivitisa (vodnjikave, crvene oči, otečeni kapci).

Nabrojani simptomi malih boginja traju 2 do 4 dana, posle čega dolazi do:

  • skoka telesne temperature (preko 40°C)
  • pojave makulopapulozne ospe prvo na licu, iza ušiju i na vratu
  • ospe se potom šire na trup i ekstremitete

Obolela osoba je zarazna poslednjeg dana inkubacije (kada je još uvek bez tegoba), 4 dana pre izbijanja ospe i 4 dana nakon izbijanja ospe, objašnjavaju iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Upravo je to najopasnije, jer osoba širi virus a da toga nije ni svesna!

Bonus video:

(Espreso / Blic / Prenela: J.N.)