ukusno
Prava rapsodija ukusa: Ovo je jeftina turska poslastica koju ceo svet obožava, sprema se brzo i lako
Mnoge ovo jelo podseća na puding, ali je zapravo mnogo ukusnije od njega
U mnoštvu recepata koje možemo pronaći na internetu izdvajaju se oni koji su jednostavni za pripremu i jeftini, a zasitni i vrlo ukusni. Jedan od njih je i turski kazandibi koji mami uzdahe već pri prvom zalogaju.
Ukoliko i vi volite kremaste dezerte koji su lagani za pripremu ovaj će definitivno postati omiljen u vašem domu.
Za njegovu pripremu vam treba nekoliko jednostavnih sastojaka koje najverovatnije već imate u svojoj kuhinji, malo vremena i uživanje je tu.
Potrebno je:
- 1 l mleka
- 3 kašike brašna
- 3 kašike gustina
- 1 čaša šećera
- 50 g putera
- 1 žumance
- pola čaše šećera u prahu
- malo maslaca za podmazivanje tiganja
- kokosovo brašno za dekoraciju
Priprema:
Mleko i šećer staviti na šporet da provri. Brašno, gustin i žumance pomešati s malo vode i uz neprestano mešanje postepeno sipati u vruće mleko. Smanjiti vatru i kuvati dok se ne zgusne. Na kraju dodati puter i kad se on rastopi, kratko mikserom umutiti krem da bude kremast.
Uzeti tiganj u kojem ćete peći kolač i staviti na ringlu da se dobro ugreje. Namazati ga puterom i posuti šećerom u prahu, pa odozgo sipati vruć krem.
Držati na ringli dok se ne karamelizuje šećer, a onda kad je kolač gotov tiganj staviti u veću posudu sa hladnom vodom tako da se brzo ohladi i da se kolač odvoji od tiganja.
Vodite računa da vam voda ne uđe u tiganj. Nakon što se tiganj ohladi sve zajedno ide u frižider na nekoliko sati. Potom ga secite na kocke, pa ih okrenuti naopako tako da karamelizovan šećer bude odzgo. Na kraju ga ukrastiti kokosovim brašnom ili drugačije po želji.
Bonus video:
(Espreso/Glossy/Ilić Milica/prenela:B.S.)