Foto: Espreso.co.rs/ Milen Vesović

POGLEDAJTE

U Bačkom Gradištu na "Palačinka festivalu" srušen najslađi rekord!

Centar sela je bio pun gostiju, više od 100 kilograma brašna potrošeno za palačinke.

Objavljeno: 04.09.2024. 17:53h

Poslednja subota u avgustu i pred kraj raspusta u Bačkom Gradištu je bila u znaku najslađe poslastice - palačinke. U ovom selu u opštini Bečej održao se 14. po redu"Palačinka festival". U ovoj manifestaciji iz godine u godinu najviše uživaju oni najmlađi, ali ni odrasli ne odolevaju palačinkama - bilo da su slatke ili slane i sa različitim prelivima i dodacima.

Kristijan Andriček je osnovac, a i on je dao doprinos svojoj ekipi koja je pekla palačinke na ovoj manifestaciji. Njegov tim je uspeo da ispeče gotovo 1.000 palačinki i da potroši više desetina kilograma brašna.

– U jednom periodu je bio čak i duži red kod našeg štanda. Ljudima se sviđaju i slatke i slane palačinke - rekao je Andriček.

Zorica Đumić je bila u ekipi Kulturno-umetničkog društva "Đeram". Ova ekipa možda je imala i najviše članova. Iako je bilo toplo napolju, to članovima njene ekipe nije smetalo da peku palačinke pored šporeta.

FOTO: Espreso.co.rs/ Milen Vesović
FOTO: Espreso.co.rs/ Milen Vesović
FOTO: Espreso.co.rs/ Milen Vesović
FOTO: Espreso.co.rs/ Milen Vesović
FOTO: Espreso.co.rs/ Milen Vesović
FOTO: Espreso.co.rs/ Milen Vesović
FOTO: Espreso.co.rs/ Milen Vesović

– Mi smo sigurno ispekli najviše palačinki - ponosna je Zorica na svoj tim. Željka Lukić je pekla palačinke u svojoj ekipi i ponosna ja na normu koju su postigli, ali nas je zanimalo da li je bilo neuspešnih palačinki. – Ne, nije bilo. Nijedna nam se nije raspala dok smo pekli - rekla nam je Željka, ali nije želela da otkrije koja je tajna i kako su uspeli da ispeku veliki broj palačinki, a da im nijedna ne "propadne".

– To će ostati tajna - dodala je Željka.

Željana Trninić je deo ekipe u kojoj dominiraju srednjoškolci i osnovci. Oni imaju dobar način da privuku goste za svoj štrand. Njihova poruka svima je da skupljaju pare za fakultet. I da li zbog te poruke ili i što ova deca stvarno prave odlične palačinke, ali i ovaj tim je punom parom pekao palačinke za posetioce festivala.

– Najviše bih preporučila palačinke sa šumskim voćem, te su mi najlepše - rekla nam je Željana.

Što se tiče manifestacije, prošle godine je potrošeno više od 120 kilograma brašna za palačinke, tako da je ovo godine oboren rekord.

– Oboren je rekord već sigurno od prošle godine. Prošle godine je bilo oko 4.500 ispečenih palačinki, a ove je potrošeno mnogo više brašna i ispečeno je više od 5.000 palačinki - rekla nam je Laura Bata Sič iz organizacije ovog festivala.

Nismo mogli da ne primetimo da u ovom slatkom festivalu među ekipama ima i osnovaca, ali i bajkera.

– Da, i bajkeri i njihova deca i njihova unučad - dodala je Laura, koja je primetila da su veliku pažnju privukle šarene "tigar" palačinke. Interesantno je da su organizatori mislili i na kulturu dece, pa su uspeli da obezbede od biblioteke u Bačkom Gradištu za decu koja učestvuju na festivalu više besplatnih članarina za biblioteku u ovom selu.

– Malo smo se potrudili da i kultura bude malo uvučena, da naviknemo decu da čitaju knjige - rekla je Laura, koja je zahvalna gradištanskoj biblioteci što je dala svoj doprinos ovoj akciji.

Inače, na "Palačinka festivalu" nije samo organizovano pečenje palačinki već i razna takmičenja u kojima su najviše uživala deca. Od najbržeg rolovanja palačinki, do najbržeg jedenja palačinki, a najsmešnije je ono takmičenje za najvećeg musavka. A organizatori su osmislili i druge igre, ali u svakoj od tih igara važno je da su uključene i palačinke.

(Espreso/Milen Vesović)