recept
Originalni recept za kanole pravo sa Sicilije: Meštani ga nikad ne daju turistima, hrskavi spolja, a unutra ko duša
Obavezno probajte ove sicilijanske kanole, Italijani ovaj recept čuvaju od turista, toliko su fenomenalne
Sastojci za 20 kanola:
Za testo:
- 150 g univerzalnog brašna
- prstohvat soli
- 1 kašika šećera
- 1 kašičica kakao praha, kafe ili cimeta (opciono)
- 1 kašika masti ili omekšalog putera
- 1 jaje
- 1 kašičica belog vinskog sirćeta
- belo vino po potrebi
- ulje za prženje
Za fil:
- 500 g rikote, dobro oceđene
- 100-150 g šećera u prahu
- 1 kašičica ružine vodice (ili mleko)
- mini čokoladne mrvice ili kandirano voće (opciono)
Za dekoraciju:
- pistaći ili lešnici
- čokoladne mrvice
- kandirano voće
- šećer u prahu
Recept za sicilijanske kanole:
Tubice: Pomešajte suve sastojke (brašno, so, šećer i, po želji, kakao) za kanole u velikoj posudi. Dodajte mast, žumance i sirće, pa postepeno sipajte vino i mesite dok ne dobijete meko i elastično testo koje se ne lepi. Umotajte u plastičnu foliju i ostavite da odmara u frižideru najmanje sat vremena.
Razvucite testo u tanke listove, isecite krugove prečnika oko 8 cm. Obmotajte krugove oko kalupa za kanole, vodeći računa da se krajevi preklapaju. Premažite unutrašnju stranu jednog kraja belancetom kako bi se testo zalepilo i na kraju formirao oblik tube.
Pržite u velikoj količini umereno vrelog ulja (180°C) dok kanoli ne postanu zlatni sa svih strana. Na površini testa bi trebalo da se formiraju mehurići. Ocedite i ostavite da se potpuno ohlade, a zatim pažljivo skinite tubice sa kalupa. Ostavite da se ohlade. Ponovite postupak dok ne iskoristite svo testo.
Samo da znate, kanoli su toliko omiljeni u svetu, saznajte i kako ih prave čuveni kuvari poput Đenara Kotalda i Džejmija Olivera.
Fil: Propasirajte rikotu kroz sito i stavite u posudu za mešanje. Dodajte šećer u prahu i dobro izmešajte. Dodajte ružinu vodicu ili mleko i mešajte )može i mikserom) dok smesa ne postane kremasta i savršeno glatka. Ako želite, možete dodati čokoladne mrvice ili kandirano voće u fil. Ostavite da se ohladi najmanje sat vremena.
Punjenje i dekoracija: Poslastičarsku kesu sa širokim nastavkom (ili običnu kojoj ste odsekli jedan ugao), napunite filom i punite svaku tubicu. Dekorišite krajeve po želji: mlevenim pistaćima ili lešnicima, čokoladnim mrvicama, kandiranim voćem. Po želji, pospite šećerom u prahu.
Bonus video:
(Espreso / Stvar ukusa / Prenela: I.O.)