Vladimir Putin, ilustracija, Foto: Profimedia

peskov se oglasio

Šta će biti sa zaokretom u ruskoj nuklearnoj doktrini?! Iz Kremlja poslata jasna poruka - svet čeka!

Rusija je u nedelju najavila promene u politici koja određuje uslove i okolnosti pod kojima bi se koristilo nuklearno oružje

Objavljeno: 04.09.2024. 10:35h

Eskalacija rata u Ukrajini zbog poteza Vašingtona i akcija "kolektivnog Zapada" primorali su Rusiju da ponovo preispita svoju nuklearnu doktrinu, rekao je portparol Kremlja Dimitrij Peskov.

Rusija je u nedelju najavila promene u politici koja određuje uslove i okolnosti pod kojima bi se koristilo nuklearno oružje, ali nije navela nikakve detalje svog plana.

Postojeća ruska nuklearna doktrina, koju je 2020. dekretom odredio predsednik Vladimir Putin, kaže da Rusija može upotrebiti nuklearno oružje ako je neprijatelj napadne nuklearnim oružjem ili u slučaju konvencionalnog napada koji bi ugrozio opstanak države.

Dmitrij Peskovfoto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Peskov je, kako prenose agencije, zaokret u politici nuklearne doktrine pripisao "izazovima i pretnjama zemalja tzv. kolektivnog Zapada".

Moskva, naime, uzima u obzir mogućnost da Ukrajina počne da koristi američko dalekometno oružje, dodaje Peskov.

Ukrajina već duže vreme traži dozvolu od saveznika da zapadnim oružjem gađa mete duboko u teritoriju Rusije, a ti zahtevi su sve glasniji nakon što je Rusija pojačala napade na ukrajinsku energetsku i drugu infrastrukturu i stambene objekte.

- Očigledno je da će Ukrajina to učiniti. Sve to uzimamo u obzir - izjavio je Peskov.

Bonus video:

(Espreso/Jutanji list/Preneo: V.Š)