Ako ste se ikada pitali zašto se vaš pas trza, Foto: Profimedia

šok

Šta nauka kaže o psećim snovima? Oni mogu imati noćne more, a jednu stvar ne smete da radite ni za živu glavu

Očekuje se da će veštačka inteligencija imati ključnu ulogu u razumevanju psećeg sna

Objavljeno: 02.09.2024. 17:29h

Ako ste se ikada pitali zašto se vaš pas trza, pomera noge ili cvili dok spava, stručnjaci veruju da je to zbog toga što sanja, baš kao što to čine i ljudi.

Jedno od značajnijih istraživanja o snovima pasa sprovedeno je na MIT-u pre više od 20 godina, kada su istraživači proučavali ciklus spavanja pacova i otkrili da glodari doživljavaju složene snove. Dakle, psi verovatno sanjaju na sličan način.

- Verovatno sanjaju o svojim vlasnicima i o interakciji sa drugim psima i ljudima koje vole - rekao je veterinar José Arce, bivši predsednik Američkog veterinarskog udruženja.

Starost i veličina psa takođe igraju ulogu u učestalosti sanjanja.

Starost i veličina psa takođe igraju ulogu u učestalosti sanjanjafoto: Profimedia

Prema Američkom kinološkom klubu, manji psi su skloniji češćem sanjanju u poređenju sa većim psima, ali njihovi snovi su kraći, dok veći psi sanjaju ređe, ali njihovi snovi traju duže.

- Čini se da štenci često sanjaju, a stariji psi se čini da sanjaju malo više od pasa srednjeg uzrasta - dodao je Arce.

Međutim, kao što ljudi imaju noćne more, i vaš krzneni prijatelj može imati iste.

Stručnjaci upozoravaju da ne budite psa čak i ako reži ili cvili dok spava, kako ne biste doživeli neprijatne posledice.

Časopis za veterinarsko ponašanje izveštava da se oko 6 odsto ujeda pasa događa kada nije budan.

Kako kaže Arce, kada ljubimac reži u snu morate biti veoma oprezni oko njegovih ustafoto: Profimedia

Kako kaže Arce, kada ljubimac reži u snu morate biti veoma oprezni oko njegovih usta, jer ponekad može da vas ujede, ne namerno, ali jednostavno nemaju kontrolu.

Iako je malo toga poznato o tome šta se dešava kada životinje spavaju, Arce veruje da bi veštačka inteligencija mogla igrati važnu ulogu u budućim istraživanjima i od pomoći istraživačima koji traže više odgovora.

Nedavna istraživanja o psima, otkrila su da mogu da osete ljudski stres, razlikuju jezike, kako izražavaju emocije i zašto mali psi duže žive od velikih pasa, piše NY Post.

Bonus video:

(Espreso / 24 sedam / Prenela: I.O.)