Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/Kosovo online

okupljanje na više lokacija

Srbi ispred srpskih insitucija na KiM: Traže da im se omogući povratak na posao

Državni vrh Srbije ocenjuje da je na delu pokušaj da se isprovocira reakcija i poručuju da je izbor politička borba

Objavljeno: 02.09.2024. 09:07h

Radnici Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica okupili se ispred zgrade opštine u koju su u petak upali specijalci tzv. Kosovske policije. Prištinska policija četiri dana drži u blokadi zgrade srpskih institucija na severu KiM. Na glavnom mostu u Mitrovici su dva blindirana i dva terenska vozila Kfora.

Srbi se okupljaju ispred zgrada srpskih institucija na KiM

Na više lokacija okupili su se zaposleni u institucijama na severu KiM čije su zgrade blokirane od petka popodne, javlja dopisnik RTS-a. Namera im je da uđu u svoje kancelarije u kojima su bili od pre dva dana i ostvare svoje pravo na rad.

Policija, međutim, i dalje blokira ulaze u zgrade, a oko njih su i pojačane snage specijalaca.

Ispred zgrade Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, policija ne dozvoljava radnicima da priđu.

"Ja sam radnik 35 godina, pružao sam usluge bez obzira na naciju, na veru, došli smo zato što je ovo naš izvor života. Nemamo druga primanja, to je to što imamo. Nemamo privatni posao. Druga stvar je, gde će sad građani da izvade izvod, gde ćete da prijavite dete koje je rođeno, gde da zakažete venčanje? Kako će oni da obavljaju svoj posao, ko će to da plati, ko će da izmiri obaveze, zato smo došli da izrazimo protest. Nismo ništa uradili, obični smo radnici", kaže jedan od zaposlenih.

Danas smo došli da pokušamo da uđemo na svoja radna mesta, kaže jedna radnica.

"Znači nije nikakav protest, ovo je čisto pokušaj da se vratimo na svoja radna mesta, jer u suprotnom, sve ćemo morati, kao što je slučaj sa lekovima, sa novcem, da završavamo 60 kilometara odavde u obližnjem Raški, Novom Pazaru", napomenula je.

"Živim u Mitrovici, rođena sam u Mitrovici, ne želim da idem odavde. Država Srbije je omogućila ovo, stoji iza nas i verujem u nju", dodaje druga.

Policija je dovela svoje jače snage, tu su naoružani specijalci sa dugim cevima u punoj opremi.

Na objektu u Severnoj Mitrovici, u kojem su se nalazili sedišta Kosovsko-mitrovačkog okruga, PIO fonda i Kancelarije za Kosovo i Metohiju sinoć su postavljene tri improvizovane papirne table za nazivima privremenih prištinskih institucija.

Kosovska Mitrovicafoto: EPA/DJORDJE SAVIC, Ilustracija

Takođe, tabla je jutros postavljena i na zgradi Privremenog organa Kosovske Mitrovice.

Dok su postavljane improvizovane table, ispred objekta se nalazio jedan policijski džip i nekoliko policajaca, dok je takozvana kosovska policija bila raspoređena i na svim raskrsnicama koje vode do te zgrade.

I na objektu u Leposaviću, gde je do petka radio Privremeni organ opštine Leposavić, Institut za srpsku kulturu, Saobraćajna škola, i gde se nalaze i kancelarije mnogobrojnih organizacija, danas su privremeno postavljena dva papira sa nazivom privremenih prištinskih institucija.

Zgrade srpskih institucija u četiri opštine na severu Kosova i Metohije i dalje su blokirane, a ispred njih je takozvana kosovska policija. Kfor je pojačao prisustvo na glavnom mostu u Kosovskoj Mitrovici.

Akcije policije na severu pokrajine utiču na bezbednost, stabilnost i mir, poručila je misija Unmik, posle razgovora predstavnika Srpske liste sa šeficom te misije na Kosovu i Metohiji Karolin Zijade.

Srpska lista je zatražila hitnu akciju međunarodnih predstavnika.

"NATO je veoma razočaran akcijama na severu Kosova i Metohije koje nisu koordinirane sa Kforom, navela je portparolka Alijanse Fara Daklala.

Državni vrh Srbije ocenjuje da je na delu pokušaj da se isprovocira reakcija i poručuju da je izbor politička borba.

Bonus video:

(Espreso/ RTS/Prenela M.L.)