Ajvar, Foto: RINA

recept

Ovako se pravi najbolji makedonski ajvar: Ubacite koju ljutu papričicu i dobićete božanstven ukus

Dok je ajvar još vruć, sipajte ga u pripremljene tegle, dobro zatvorite i okrenite ih naopako da se hermetički zatvore

Objavljeno: 30.08.2024. 18:01h

Saznajte kako se pravi najbolji ljuti makedonski ajvar.

Sastojci:

10 kg crvenih paprika (po mogućstvu rog paprike)

2 kg patlidžana

4-5 ljutih papričica (možete dodati više ili manje, u zavisnosti od željene ljutine)

1,5 l ulja (najbolje suncokretovo)

1 glavica belog luka (opciono)

200 ml sirćeta

100 g šećera

100 g soli

foto: Printscreen/Youtube/ Recipes Alexander Kitchen

Recept za makedonski ajvar:

Paprike za ajvar ispecite na roštilju, u rerni ili na plotni. Nakon pečenja, stavite ih u veliku posudu i pokrijte da bi se lakše ljuštile. Kada se ohlade, ogulite ih i očistite od semena. Patlidžane ispecite na isti način, oljuštite ih i odstranite seme. Ljutim papričicama uklonite semenke (ako želite blažu verziju), a zatim ih sitno iseckajte.

Sameljite paprike, patlidžane i ljute papričice u mašini za mlevenje mesa ili ih usitnite u blenderu, ali ne previše sitno – neka ostanu sitni komadići za teksturu.

U velikom loncu zagrejte ulje. Dodajte mlevenu smesu i pržite je na srednje jakoj vatri uz stalno mešanje. Dodajte so, šećer i sirće. Pržite dok se smesa ne zgusne, a ulje ne počne da se odvaja od smese (ovo može potrajati 2-3 sata). Pred kraj kuvanja, dodajte sitno iseckani beli luk (ako ga koristite) i još malo pržite dok ne omekša i smesa ne postane potpuno homogena.

Sterilizujte staklene tegle i poklopce. Dok je ajvar još vruć, sipajte ga u pripremljene tegle, dobro zatvorite i okrenite ih naopako da se hermetički zatvore. Ostavite ih tako da se ohlade.

Savet plus!

Ako želite da ajvar bude još ljući, dodajte više ljutih papričica ili dodajte suvu, mlevenu ljutu papriku pred kraj prženja.

Bonus video:

(Espreso/Stvar ukusa/Prenosi A.M.)