RECEPT ZA DESETKU
Najkremastija poslastica će vas fino osvežiti, a ukus zadovoljiti sva čula: Sladoled pita se doslovno topi u ustima
Sladoled je neizostavan deo letnjih užitaka, a sladoled pita je sasvim novi nivo uživanja
Kombinacija kremastog sladoleda od vanile sa hrskavim slojem keksa i domaćim karamel sosom ovu sladoled pitu istovremeno čini i laganim i dekadentnom.
Slatko, slano, kremasto... svaki zalogaj ove sladoled pite donosi harmoniju ukusa koja je jednostavno neodoljiva. Priprema pite je iznenađujuće jednostavna, a krajnji rezultat izgleda kao da je izašao iz vrhunske poslastičarnice.
Recept za sladoled pitu sa kikirikijem i karamelom
Potrebno je:
- keks 18 komada
- maslac 0,33 šoljice
Priprema:
Zagrejte rernu na 175°C. Usitnite keks u multipraktiku ili u plastičnoj kesi pomoću oklagije. Prebacite mrvice keksa u činiju i umešajte otopljeni maslac.
Utisnite smesu u kalup za pitu i pecite dok podloga od keksa ne postane zlatna i čvrsta, otprilike 5 minuta. Ostavite da se potpuno ohladi.
Sastojci za nadev:
- sladoled od vanile 1 kg
- pekan orasi 0,25 šolje
- čokoladica s kikirikijem (snikers) 2 komada
- dezert od čokolade i kikiriki maslaca (peanut butter cups) 4 komada
Priprema:
Izvadite sladoled iz zamrzivača i pusti da malo omekša. Umešajte u sladoled grubo naseckane pekane, naseckane dezerte od čokolade i kikiriki maslaca i 2 čokoladice s kikirikijem, pa smesu ulijte u pripremljenu podlogu. Pokrijte folijom i zamrznite dok ne postane vrlo tvrdo, otprilike 1-2 sata.
Sastojci za karamel sos:
- smeđi šećer 1 šolja
- slatko mleko 0,50 šolje
- maslac 4 kašike
- so 1 prstohvat
- ekstrakt vanile 1 kašičica
Priprema:
Pomešajte smeđi šećer, mleko, maslac i so u loncu na srednje niskoj vatri. Kuvajte uz lagano mešanje dok se ne zgusne, 5-7 minuta.
Dodajte vanilu i kuvajte još jedan minutu za dodatno zgušnjavanje. Ulijte sos u teglu i stavite u frižider da se ohladi. Isecite kriške pite i poslužite ih prelivene hladnim karamel sosom i posute naseckanim pekanima.
Bonus video: