Sladoled pita, Foto: Printscreen/Instagram/bakingwithjoshandange

RECEPT ZA DESETKU

Najkremastija poslastica će vas fino osvežiti, a ukus zadovoljiti sva čula: Sladoled pita se doslovno topi u ustima

Sladoled je neizostavan deo letnjih užitaka, a sladoled pita je sasvim novi nivo uživanja

Objavljeno: 29.08.2024. 17:14h

Kombinacija kremastog sladoleda od vanile sa hrskavim slojem keksa i domaćim karamel sosom ovu sladoled pitu istovremeno čini i laganim i dekadentnom.

Slatko, slano, kremasto... svaki zalogaj ove sladoled pite donosi harmoniju ukusa koja je jednostavno neodoljiva. Priprema pite je iznenađujuće jednostavna, a krajnji rezultat izgleda kao da je izašao iz vrhunske poslastičarnice.

Recept za sladoled pitu sa kikirikijem i karamelom

Potrebno je:

- keks 18 komada

- maslac 0,33 šoljice

Priprema:

Zagrejte rernu na 175°C. Usitnite keks u multipraktiku ili u plastičnoj kesi pomoću oklagije. Prebacite mrvice keksa u činiju i umešajte otopljeni maslac.

Utisnite smesu u kalup za pitu i pecite dok podloga od keksa ne postane zlatna i čvrsta, otprilike 5 minuta. Ostavite da se potpuno ohladi.

Sastojci za nadev:

- sladoled od vanile 1 kg

- pekan orasi 0,25 šolje

- čokoladica s kikirikijem (snikers) 2 komada

- dezert od čokolade i kikiriki maslaca (peanut butter cups) 4 komada

Priprema:

Izvadite sladoled iz zamrzivača i pusti da malo omekša. Umešajte u sladoled grubo naseckane pekane, naseckane dezerte od čokolade i kikiriki maslaca i 2 čokoladice s kikirikijem, pa smesu ulijte u pripremljenu podlogu. Pokrijte folijom i zamrznite dok ne postane vrlo tvrdo, otprilike 1-2 sata.

Sastojci za karamel sos:

- smeđi šećer 1 šolja

- slatko mleko 0,50 šolje

- maslac 4 kašike

- so 1 prstohvat

- ekstrakt vanile 1 kašičica

Priprema:

Pomešajte smeđi šećer, mleko, maslac i so u loncu na srednje niskoj vatri. Kuvajte uz lagano mešanje dok se ne zgusne, 5-7 minuta.

Dodajte vanilu i kuvajte još jedan minutu za dodatno zgušnjavanje. Ulijte sos u teglu i stavite u frižider da se ohladi. Isecite kriške pite i poslužite ih prelivene hladnim karamel sosom i posute naseckanim pekanima.

Bonus video:

(Espreso/zenablic/T.M.)