Voće, Foto: Printscreen/Youtube/ Sašina Kuhinja

pažnja

Ovo voće nikako ne držite u frižideru: Ispušta otrovni gas koji kvari sve ostale namirnice

Pojedini plodovi mogu da sadrže gas koji može da prouzrokuju brže kvarenje druge hrane u frižideru

Objavljeno: 29.08.2024. 11:58h

Većina proizvoda u vašem frižideru će osloboditi nešto etilena dok sazreva. Dakle, uopšteno gledano, mudro je paziti na bilo koju hranu, koja izgleda da počinje da se kvari, i odvojiti je od sveže hrane.

Namirnice kao što su paradajz, banane, avokado i jabuke mogu da se čuvaju na hladnom mestu van frižidera, smanjujući potencijalno nakupljanje etilena oko druge hrane.

Da biste sačuvali svežinu, čuvajte ih na ravnoj površini, a ne u činiji za voće. Posude za voće pomažu u širenju etilena i uzrokuju brže kvarenje hrane.

foto: Printscreen/Youtube/KrunaVD

Zeleno povrće kao što su brokoli, kupus, krastavci i zelena salata idealno bi trebalo da se čuva dalje od voća koje oslobađa mnogo etilena. Špargla, karfiol i patlidžan takođe mogu da počnu da venu i da se kvare ako ih držite u istoj fioci kao i voće koje emituje etilen, piše Exspress.

Spisak voća koje proizvode najveće količine etilena:

Jabuke

Avokado

Banane

Grožđe

Dinja

Marakuja

Kivi

Breskve

Kruške

Paprike

Bonus video:

(Espreso/Krstarica/Prenosi A.M.)