Plaža, Foto: M.Sobreira / Alamy / Alamy / Profimedia

PAŽNJA

Zabranjeno kupanje na jednoj od omiljenih plaža Jadrana: More zagađeno fekalijama, pronađena ešerihija koli

Zbog ovakvog stanja, od sada pa nadalje se ne preporučuje kupanje, izvestili su u sredu iz Dubrovačko-neretvanske županije

Objavljeno: 28.08.2024. 13:30h

Zabranjeno je kupanje na još jednoj plaži na Jadranu. Naime, neverovatan prizor zabeležen je na plaži Tehnička radiona, u Pločama, gde je dokazano da je more zagađeno fekalijama, tj. bakterijom Ešerihijom koli.

Zbog ovakvog stanja, od sada pa nadalje se ne preporučuje kupanje, izvestili su u sredu iz Dubrovačko-neretvanske županije.

Kratkotrajno zagađenje fekalijama potvrđeno je tokom osmog redovnog ispitivanja kvaliteta vode u moru, koje sprovodi županijski Zavod za javno zdravstvo.

"Utvrđeno je da rezultati analize mora za kupanje na plaži Tehnička radiona Ploče, uzorkovani 27. avgusta, prelaze granične vrednosti za mikrobiološki pokazatelj Escherichia coli", navode iz Zavoda, piše dnevnik.hr.

Uzimanje uzoraka mora biti ponavljano do pozitivnog bakterijološkog nalaza, a o ovom slučaju je obaveštena Inspekcija zaštite životne okoline i ostale merodavne inspekcije.

Podsetimo, prethodno je bilo zabranjeno kupanje i na pojedinim plažama u Crnoj Gori. Naime, rezultati analize kvaliteta morske vode na 114 lokacija, koju je sproveo Institut za biologiju mora Crne Gore u periodu od 12. do 19. avgusta, pokazali su da je loša voda za kupanje zabeležena na dvema lokacija, u Uvali Pržno u Opštini Tivat i na Žutoj plaži u Kotoru.

Bonus video:

(Espreso/ Dnevnik.hr/ Prenela: T.M.)