Kuvana jaja, Foto: Printscreen/Youtube/JednostavnoUkusno

ovo morate znati

Stručnjaci tvrde da su ovako spremljena jaja čist kancer: Mnogi ih svakodnevno prave baš na ovaj način, čak i deci

Kakva jaja vi najviše volite da jedete: kuvana, pržena ili kajganu?

Objavljeno: 28.08.2024. 11:16h

Jaja su ukusan i zdrav izvor proteina koji mnogi ljudi vole, a i mogu se pripremiti na različite načine.

Jela od jaja sadrže mnogo vitamina, minerala i hranljivih materija koje su potrebne našem telu. Na primer, pileća jaja sadrže mnogo lako svarljivih proteina i nemaju ugljenih hidrata.

Takođe, prema istraživanju naučnika sa Univerziteta u Teksasu, jaja mogu biti deo gotovo svake dijete, ako osoba nije alergična na njih.

Veruje se da su sirova jaja najkorisnija. Ali čak i kod zdrave osobe, jedenje sirovih jaja može izazvati probleme sa varenjem. Pored toga, postoji rizik od trovanja salmonelom kada jedete sirova jaja. Zbog toga je najbolje jesti termički obrađena jaja. Tokom toplotne obrade, bakterije umiru, a vitamini i mikroelementi ostaju očuvani.

foto: printscreen/ youtube/ Jelena Bekvalac

Ako se pitate kako da pripremite zdravije jaje, imamo odgovor. Jaja pržena u ulju ne smatraju se zdravim jelom, pogotovo ako ih previše pržite. Takva hrana povećava nivo holesterola u krvi. Što više pržite jaja, to će sadržati više kancerogena i drugih štetnih materija.

Kuvana jaja su zdravija, ali što ih duže kuvate, to će imati manje hranljivih materija. Ako nakon guljenja ljuske na žumancetu ostane zelena mrlja, to znači da je jaje izgubilo mnoge važne mikroelemente. Zato je najbolje jesti kajganu koja se najčešcće spremaju bez ulja ili sa malo maslinovog ulja, prenosi index.hr.

Bonus video:

(Espreso/Danas/T.M.)