Đaci prvaci, Foto: Zorana Jevtić

šta kaže zakon?

Za polazak đaka prvaka roditelji dobijaju slobodan dan: Ovo pravilo ne važi za sve, evo ko ima pravo na neradan dan

Postoje i one firme koje roditeljima daju i po nekoliko slobodnih dana za ovu priliku, posebno kad je reč o samohranim roditeljima ili ukoliko nemaju pomoć baka i deka

Objavljeno: 27.08.2024. 10:06h > 10:09h

Slobodni dani za polazak u prvi razred ove godine padaju 2. i 3. septembra, a pojedini roditelji će i ove dane imati plaćene. Nažalost, ovo pravilo ne važi za sve.

Prema Posebnom ugovoru za državne organe 38/2019. godine Zakona o radu, plaćeno odsustvo zaposlenog kome dete kreće u prvi razred osnovne škole iznosi dva radna dana.

To znači da svi zaposleni u zdravstvu, školstvu i drugim državnim institucijama mogu da iskoriste ovo pravo i slobodno vreme posvete svom đaku prvaku.

To pravilo je regulisano Posebnim kolektivnim ugovorom za državne organe ("Sl. glasnik RS", br. 38/2019), član 16. plaćeno odsustvo pod tačkom 7. polaska deteta zaposlenog u prvi razred osnovne škole iznosi dva radna dana.

Pravo na ovu mogućnost imaju i drugi zaposleni u slučaju da ta stavka stoji u kolektivnom ugovoru firme.

Taj uslov je da stavka o neradnim danima za polazak u prvi razred stoji u kolektivnom ugovoru firme.

Đaci prvacifoto: Zoran Jevtić

Za svadbu do 5 dana odmora, za davanje krvi 2

Postoje i one firme koje roditeljima daju i po nekoliko slobodnih dana za ovu priliku, posebno kad je reč o samohranim roditeljima ili ukoliko nemaju pomoć baka i deka.

Zakon o radu u Srbiji reguliše pravo zaposlenih na plaćeno odsustvo u određenim situacijama. Broj dana odsustva zavisi od situacije, ali i od odluke poslodavca. Osim toga, poslodavci mogu obezbediti plaćeno odsustvo i u drugim situacijama, poput svadbe deteta ili stručnog usavršavanja.

Regulisanje prava na plaćeno odsustvo je ključno za održavanje ravnoteže između profesionalnog i privatnog života zaposlenih. Zakon o radu u Srbiji precizno definiše situacije u kojima zaposleni imaju pravo na odsustvo, kao i minimalan i maksimalan broj dana odsustva za svaku situaciju.

  • za sklapanje braka zaposlenima sleduje od 1 do 5 radnih dana (odluku donosi poslodavac)
  • zaposlenom muškarcu za rođenje deteta sleduje od 1 do 5 radnih dana
  • za slučaj teže bolesti bračnog druga, deteta, brata, sestre, roditelja, usvojioca, usvojenika i staratelja od 1 do 5 radnih dana
  • za slučaj smrti bračnog druga, deteta, brata, sestre, roditelja, usvojioca, usvojenika i staratelja najmanje 5 radnih dana
  • za svaki slučaj dobrovoljnog davanja krvi - dan davanja krvi i jedan neradan dan gratis

Bonus video:

(Espreso/ Blic/ Prenela M.L.)