Ukrajina, Foto: Profimedia

HILJADE JE OTIŠLO

Putin opasno želi da zauzme ovaj grad u Ukrajini: Igra ključnu ulogu, a evo šta se nalazi u njemu!

Ruske snage su mesecima pokušavale da zauzmu grad, ali je njihovo napredovanje ovog meseca ubrzano i sada se smatra da su udaljene manje od 10 km od njega

Objavljeno: 27.08.2024. 09:25h

Grad Pokrovsk igra ključnu ulogu kao logističko čvorište koje koriste ukrajinske snage u istočnom regionu Donbasa. U njemu se nalazi ključna železnička stanica, a nalazi se na raskrsnici nekoliko važnih puteva.

Ruske snage su mesecima pokušavale da zauzmu grad, ali je njihovo napredovanje ovog meseca ubrzano i sada se smatra da su udaljene manje od 10 km od njega.

Pre rata u Pokrovrsku je živelo oko 69.000 stanovnika, od kojih su mnogi bili zaposleni u rudarstvu uglja, metalurgiji i mašinogradnji.

Hiljade je otišlo poslednjih meseci dok su Rusi napredovali, ali sada je i porodicama sa decom naređeno da se evakuišu. Civili su imali samo nedelju ili dve da ostave svoje kuće, upozorio je prošlog ponedeljka Serhij Dobriak.

Ukrajina se nadala da će zauzimanjem teritorije u ruskoj oblasti Kursk moći da odvrati ruske trupe od njihovog istočnog napredovanja, ali to se nije dogodilo. Međutim, ruska ofanziva na Pokrovsk i Toreck dalje na severoistoku se pojačala.

Zelenski pred dilemom

Time je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski stavljen pred tešku dilemu: da li da se drži svog plana i zauzimanja ruske teritorije, koju bi mogao da iskoristi kao adut u mogućim mirovnim pregovorima, ili da se povuče i ojača odbranu ključnih gradova u Ukrajini, piše Vašington post.

„Verujem da nismo zaštićeni. Ukrajinske snage su otišle na drugo mesto i to je veoma bolno. Mislili smo da Rusi neće stići do Pokrovska, da će naša vojska da ga brani. Izgleda da ćemo morati da umremo ovde“, rekla je Raisa Makarova (77), policajka u penziji za američki list.

Ukrajinska vojska nedavno je saopštila kako je Pokrovsk „najvrelija tačka“ na frontu. Borbe se vode na više lokacija u okolini Pokrovska, obližnjeg Mirnograda i 39 okolnih sela.

„Pokrovsk je veoma važno čvorište, centar odbrane. Ako izgubimo Pokrovsk, cela linija fronta će se srušiti“, upozorio je vojni ekspert Mihajlo Žirohov.

Ukrajina se oslanja na gradsku železničku i putnu infrastrukturu kako bi obezbedila zalihe i pojačanje svojim trupama na istočnoj liniji fronta, kao i za evakuaciju ranjenih.

Gubitak Pokrovska od ruskih snaga značio bi da bi ovi vitalni vojni zadaci postali daleko komplikovaniji.

To bi takođe povećalo rizik za druge strateški važne gradove, kao što je Časiv Jar.

„Ako nam preseku logistiku, onda će Časiv Jar biti osuđen na propast“, ​​kaže analitičar Pavlo Narožni. „Biće pitanje vremena kada ćemo morati da se povučemo jer nećemo moći da snabdevamo naše borce tamo“.

foto: SERGEY BOBOK / AFP / Profimedia

Istorijski važan centar

Pokrovsk je oduvek igrao ulogu važnog železničkog centra koji je služio potrebama snažno industrijalizovanog istoka Ukrajine.

On je zapravo i „izrastao“ oko stanice izgrađene krajem 19. veka.

Postao je poznat kao rudarska prestonica Ukrajine nakon zauzimanja Donjecka 2014. godine, glavnog grada šireg regiona Donbasa.

Pokrovsk je dom najvećeg ukrajinskog proizvođača koksnog uglja. Od vitalnog je značaja za metalurgiju, koja, zauzvrat, igra ključnu ulogu u ekonomiji zemlje.

Metali su bili glavni ukrajinski izvozni proizvod pre sveobuhvatne invazije Rusije pre dve i po godine, čineći 23% ukupnog izvoza robe.

Njihova izvozna vrednost se sada smanjila na četvrtinu tog nivoa pošto je industrija zemlje opustošena ratom.

Ukrajinski vojnik stacioniran u Pokrovsku rekao je za BBC da je veliki broj industrijskih zgrada u Pokrovsku i susednim gradovima kao što je Mirnograd bio od velike pomoći ukrajinskoj odbrani.

„Biće veliki izazov da zauzmu ovo područje jer je to veoma industrijalizovano područje sa prilično značajnim odbrambenim linijama“, rekao je vojnik, identifikovan kao Ostap.

Upitan o potencijalnim posledicama pada Pokrovska, on je rekao: „Totalno uništenje ovih gradova i mnogo mrtvih ljudi i mnogo stradanja“.

„Posle će biti još gradova, pa se zaista nadam da ćemo ih zaustaviti na periferiji Mirnograda i Pokrovska“.

Zauzimanje Pokrovska bi takođe imalo simboličan značaj.

Medijska mašinerija Kremlja bi to iskoristila da uravnoteži sramotu zbog ukrajinskog zauzimanja teritorije u ruskom pograničnom regionu Kursk.

To bi takođe bio značajan korak ka punoj okupaciji ukrajinske oblasti Donjeck, koju je Rusija proglasila delom svoje teritorije još u septembru 2022.

Bonus video:

(Espreso/ Nova/ Prenela: T.M.)