Šuma, ilustracija, Foto: Printscreen

ukusno!

Da li znate šta je šumsko pile? Ima ukus piletine, ali nije ono što mislite

Meso plodnog tela je debelo, mekano i sočno

Objavljeno: 26.08.2024. 08:03h

Kada se pomene pile, obično je prva asocijacija pernata živina, ali da li ste znali da postoji i "šumsko pile"? Ovo je jedna od najpoznatijih gljiva sa područja Srbije i za mnoge delikates u oblasti gljiva. Stefan Stevanović iz Beograda ovu gljivu svakog proleća i jeseni ubira sa jedne iste vrbe i kako kaže, uvek se iznova obraduje njenom ukusu koji neverovatno podseća upravo na piletinu, prenosi Toppress. - Šumsko pile raste na staroj vrbi na našem pčelinjaku 'zimovniku' i izuzetno je ukusno. Nije baš da se lako sprema ali je ukus gotovo identičan i mnogo lepši od pilećeg belog mesa. Može da se pravi kao salata, a može da se pravi i pita sa šumskim piletom. Ako se priprema kao glavno jelo, onda se obari i prži uz začine i luk - kaže za ovaj medij Stevanović.

foto: Printscreen Youtube / Priroda Zdravlje

Šumsko pile se još zove i žuti hleb, vrbara ili vrbovača, ime je ova gljiva dobila po svetloj žutoj boji i ukusu nalik na piletinu. Više šešira oblika školjke ove vrste rastu zajedno na kori trulih i mrtvih stabala ili granama listopadnog drveća, praveći ponekad neobične oblike. Najčešće parazitira na vrbi, jovi, topoli, bukvi, hrastu i bagremu. Meso plodnog tela je debelo, mekano i sočno. Sazrevanjem gubi žutu boju usled gubitka vode postaje tvrdo i krhko. Miris je prijatan i sladunjav. Ukus sveže gljive je blago kiselkast.

FOTO: RINA
FOTO: RINA
FOTO: RINA

Bonus video:

(Espreso/J.R.)