fantazija!
Ne morate da čekate zimu, letnja 'zimnica' može odmah da se pravi: Kisele krastavce bez sirćeta ješćete non-stop
Ako ne želite da čekate zimu kako biste uživali u kiselim zanimacijama evo jednog super recepta za kisele krastavce na brzaka
Sezona krastavaca je uveliko u toku, a ako i vi imate u bašti više nego što možete da pojedete i ne želite da ih bacite ovo je super način da im produžite vek trajanja.
Letnji kiseli krastavci se brzo spremaju i mogu da stoje u frižideru do tri nedelje, što će biti sasvim dovoljno da ih potrošite budući da su toliko ukusni da možete da ih jedete bukvalno uz sve. a uvek možete početi i sa tradicionalnom zimnicom - ajvarom i to po leskovačkoj recepturi.
Pa da pređemo na recept, evo kako da ukiselite krastavce za samo 3,4 dana.
Potrebno je:
2 kg malo krastavaca
3 kašike soli
2 lista lovora
nekoiko zrna bibera
nekoliko grančica mirođije (obavezno)
kriška suvog hleba
Priprema:
Krastavce oprati, odstraniti krajeve i zaseći ih malo uzduž, ali ne previše da se ne raspadnu. Poređati ih u teglu uspravno, nabiti ih što više, a između gde ostane mesta staviti grančice mirođije, po neko zrno bibera i lovorov list.
Zatim napraviti vodu kojom ih nalivate.
U litar vode sipati so i mešati dok se ne otopi, pa preliti preko krastavaca. Na sam vrh staviti krišku suvog hleba i teglu poklopiti tanjirićem. Staviti na toplo mesto, najbolje negde gde u jednom delu dana ima i sunca. Nakon 3,4 dana krastavci će promeniti boju i spremni su za jelo.
Bonus video: