recept dana
Sočna portokalopita na neobičan način: Neverovatan kolač koji osvežava
Tamo se sprema za praznike, a vole je ljudi svih uzrasta
Portokalopita je tradicionalni grčki desert koji se može opisati kao slatka pita od pomorandže. Potiče iz Grčke, a ime "portokalopita" dolazi od grčkih reči "portokali" (narandža) i "pita" (pita).
Ova aromatična pita hrskava je spolja, a meka i sočna iznutra. Dominira slatko-kiseli ukus pomorandže, upotpunjen aromom cimeta.
Obično se služi na sobnoj temperaturi ili blago zagrejana, ponekad sa dodatkom sladoleda od vanile.
Postoje različite regionalne varijante recepta, neke uključuju orahe ili druge začine.
Portokalopita se najčešće priprema za posebne prilike i praznike u Grčkoj. A ako ste ljubitelj citrusnih deserta i grčke kuhinje, onda je ovo pravi recept za vas.
Sastojci:
1 pakovanje kora za pitu
2 velike pomorandže (korica i sok)
4 veća jaja
2 kesice vanilinog šećera
1 kesica praška za pecivo
200 g šećera
300 g grčkog jogurta (kiselog mleka)
200 ml suncokretovog ulja
Sastojci za sirup:
200 g šećera
1,5 šolja vode
1 štapić cimeta
Savet - u mnogim receptima na srpskom koji su šturo prevedeni sa grčkog jezika piše da umesto kiselog mleka treba dodati jogurt. Na grčkom jogurt nije naš tečni jogurt već kiselo mleko. Zato pazite da ne pogrešite. Još bolje ako dodate baš grčki jogurt.
Priprema:
1. Raširite listove kore na stolu i ostavite ih oko dva sata da se osuše.
2. Zagrejte rernu na 180°C. Isecite listove kore na srednje trake ili ih jednostavno iscepkajte na manje komadiće. Izrendajte na sitno koru od pomorandže.
3. Mikserom umutite jaja i 200 g šećera postepeno povećavajući brzinu miksera dok smeša ne postane bela i pahuljasta. Dodajte u fil izrendanu koricu od pomorandže. Dodajte grčki jogurt, vanilin šećer, prašak za pecivo, muteći mikserom ali na srednjoj brzini.
4. Nakon što ste pomešali sastojke, dodajte na kraju suncokretovo ulje. Dobro mešajte dok smeša ne postane homogena.
5. Malo po malo dodajte komadiće kora, lagano mešajući varjačom. Prespite fil u nauljenu tepsiju.
6. Pecite oko sat vremena, dok ne porumeni i dok se ne formira zlatna korica. Ostavite da se ohladi.
7. Sirup pripremate tako što stavite šećer, vodu, sok od pomorandže i cimet u šerpu - kuvajte na umerenoj vatri 2 minuta. Vruć sirup prelijte polako i ravnomerno preko ohlađene pite.
Na kraju je možete ukrasiti komadićima pomorandže i poslužiti je uz kuglu sladoleda od vanile.
Bon appetit!
Bonus video: