PROBAJTE
Tajni recept za omiljeno jelo Josipa Broza Tita: Jeo ga je bar jednom nedeljno, a retko ko zna da ga spremi ovako
Maršal je bio veliki gurman, a jedno od jela u kome je uživao jeste đuveč sa svinjskim šniclama
Po internetu se svakodnevo pojavljuju razni recepti za jela koje je navodno Josip Broz Tito voleo da jede, doduše, neke je potvrdio njegov kuvar a za neke ostaje samo da nagađamo.
Uglavnom se radi o raznim poslasticama, kao što je bledska krempita, a ovom prilikom donosimo i recept za konkretno jelo koje je maršal voleo da jede.
Jedno od jela koje se spominje jeste i čuveni đuveč koje je drug Tito često voleo da jede za ručak.
Sastojci:
- 3 glavice crnog luka
- 4 čena belog luka
- 300 g mladog luka ili vlašca
- 6 crvenih i zelenih paprika šilja
- 6 krompira
- 500 g paradajza
- 5 šargarepa
- 3 patlidzana
- 800 g svinjskih šnicli
- 500 ml paradajz sosa
- 150 g pirinča
- 70 ml ulja
- so, biber, tucana paprika i ljuta tucana paprika, po ukusu
Recept za đuveč koji je voleo drug Tito:
Kako biste napravili ovaj đuveč, isecite luk i beli luk i ubacite u činiju. Nakon toga isecite šargarepu i mladi luk. Krompir isecite na četvrtine, paprike takođe isecite na komadiće. Sve ubacite u činiju.
Isecite paradajz, šnicle i patlidžan na kockice i stavitge u odvojene činije. Zagrejte ulje u većoj šerpi i ispržite luk i beli luk. Dodajte svinjetinu i pržite, pa dodajte paradajz i pržite ga 5 minuta, pa dodajte crvenu i zelenu papriku, kao i pardajz sos. Paprika treba da bude polu-kuvana. Dinstajte 10 minuta, pa dodajte krompir i pržite dok ne omekša.
Nakon još 10 minuta dodajte mladi luk i šargarepu zajedno. Nakon toga dodajte patližan i izmešajte. Na kraju dodajte pirinač. Izmešajte i pola sata kuvajte na laganoj vatri. Dodajte začine i kuvajte još desetak minuta.
Rernu upalite na 200 stepeni da se zagreje. Ubacite u vatrostalnu posudu pa ubacite u rernu na nekih pola sata, ali pratite. Ostavite da se zapeče. Kada je gotovo servirajte i uživajte.
Bonus video:
(Espreso/stvarukusa/T.M.)