Ilon Mask, Foto: Profimedia

HIT

Ovo su uslovi za posao koji je plaćen do 7.500 evra mesečno: Mask traži radnike, a kad čujete šta zahteva...

Tesla angažuje ljude da pomognu u obuci svog humanoidnog robota Optimus tako što će nositi odelo za „hvatanje pokreta“ i oponašati radnje od kojih se očekuje da će izvoditi u budućnosti

Objavljeno: 22.08.2024. 13:41h

Tesla plaća ljudima da obuče humanoidnog bota Optimus putem snimanja pokreta. Ali taj zadatak može da zahteva ogromne količine podataka.

Tesla angažuje ljude da pomognu u obuci svog humanoidnog robota Optimus tako što će nositi odelo za „hvatanje pokreta“ i oponašati radnje od kojih se očekuje da će izvoditi u budućnosti.

Pozicija operatera za prikupljanje podataka, prema Teslinoj zvaničnoj stranici karijera, nudi platu do 48 dolara po satu (što je oko 43 evra, dakle od 6.800 do 7.500 evra mesečno). Zahteva hodanje duže od sedam sati dnevno dok nosite teret do 13,6 kilograma, dok nosite VR slušalice tokom dužeg vremenskog perioda.

Zaposleni moraju biti visoki između 170 i 180 centimetara - verovatno da bi odgovarali Optimusovoj projektovanoj visini od 173 centimetra. Optimusov zvanični Ks nalog je ranije nagovestio šta ta uloga podrazumeva, a prema izveštaju Business Insider-a, Tesla je prošle godine zaposlio preko 50 radnika na toj poziciji.

Snimanje pokreta je uobičajena i obično isplativa metoda za obuku robota da izvode pokrete slične ljudima, a Tesla je jedna od prvih kompanija koja je to uradila na ovom nivou. Iako neki onlajn video snimci pokazuju kako robot Optimus obavlja različite zadatke, Animesh Garg, viši istraživač u Nvidia Research-u, rekao je za Business Insider da će mu možda trebati milioni sati podataka pre nego što bude spreman za rad u Teslinim fabrikama.

Količina prikupljenih podataka lako bi mogla da iznosi pola milijarde dolara, a pravo je pitanje – čak i ako to postignete – da li ćete uspeti? Zato što nema garancije za uspeh', rekao je Garg, prenosi Verge. Ovo je tipično za humanoidne robote i veštačku inteligenciju koja ih kontroliše, što zahteva ogromnu količinu obuke. U septembru 2022. Tesla je predstavio prvu generaciju svog robota Optimus, nazvanog Bumblebee.

Podsetimo, izvršni direktor Tesle Ilon Mask rekao je da će od sledeće godine koristiti humanoidne robote u 'niskoj proizvodnji', za internu upotrebu u kompaniji. „Nadamo se da ćemo imati robote u visokoj proizvodnji za druge kompanije 2026. godine“, rekao je Mask. Tehnološki milijarder je ranije najavio da očekuje da će robot Optimus biti spreman za upotrebu u Teslinim fabrikama do kraja ove godine, a da bi mogao biti spreman za prodaju već krajem 2025.

Ilon Maskfoto: Profimedia

Dok je Mask obećao da će 'istinski korisni' roboti biti u proizvodnji sledeće godine (rok koji je sam priznao je delimično nagađanje), Optimus trenutno ne izgleda mnogo bliže završetku od konkurentskih ponuda iz Boston Dinamics, Figure i Apptronics. Ove kompanije se klade na robote za rešavanje manjka radne snage, ali i za obavljanje rutinskih zadataka koji bi mogli biti opasni ili zamorni za ljude, kao što su logistika, skladištenje i proizvodnja.

Bonus video:

(Espreso/ Blic/ Tportal/ Prenela: T.M.)