šok
Istaživanje koje je porušilo sva očekivanja: Evo koja vrsta hrane može da poveća upalu u crevima - izbegavajte je
Stopa obolelih od kolorektalnog karcinoma među mlađim odraslim osobama raste globalno, pa je sada već svaka peta osoba s tom bolešću mlađa od 55 godina
Glavni razlozi takvog porasta su genetika i ishrana, odnosno stil života, a nova saznanja izneli su istraživači sa Univerziteta Ohajo.
Otkrili su znakove da ishrana sa malo vlakana i visokim sadržajem masti može povećati upalu u crevima koja inhibira prirodnu odbranu od tumora.
Pored toga, ćelije mladih ljudi sa kolorektalnim karcinomom starile su brže i bile su u proseku 15 godina starije od stvarne starosti osobe.
Ovo je neobično, pogotovo što kod starijih osoba sa ovom bolešću nije pronađen takav fenomen.
Razvoj kolorektalnog karcinoma već je povezan sa fuzobakterijama koje inače žive u ljudskim ustima, a pokazalo se da je i do pet puta veća verovatnoća da će se naći u crevima osobe sa kancerom debelog creva nego kod zdrave osobe.
Takođe se veruje da obilno konzumiranje alkohola povećava individualni rizik od ranog početka ovog karcinoma, prenosi Živim.hr.
Bonus video: