recept
U Bosni paprike ne pune mesom već ovim: Starinsko jelo koje svi obožavaju - idealne su za vreme leta, spremne začas
U susednoj Bosni punjene paprike leti se uglavnom spremaju bez mesa, a kao sjajna zamena koristi se jedna jeftina namirnica
Zimi sarma, leti punjene paprike. Mnogo je varijacija ovog recepta, a mi vam ovog puta donosimo jednu tradicionalnu bosansku varijantu bez koje su topli dani u susednoj državi nezamislivi.
I dok se kod nas paprike uglavnom pune mesom i pirinčem, pa potom kuvaju u soku od paradajza, u Bosni i Hercegovini domaćice prave nadev od krompira i peku ih u rerni.
Pošla vam je voda na usta? Nećemo vas više držati u neizvesnosti, u nastavku donosimo recept za punjene paprike na starinski bosanski način.
Punjene paprike na bosanski način
Sastojci za 4 osobe:
- 1 kg krompira
- 2 veće glavice luka
- 2-3 čena belog luka
- so
- sveže mleveni biber
- 2 kašičice slatke mlevene paprike, može i dimljena
- 1 dcl ulja
- 8 srednje velikih paprika
- 1 čašica kisele pavlake ili milerama
Priprema:
Krompir izrendajte ili iseckajte na kockice.
Sitno naseckajte crni i beli luk.
Krompir dobro ocedite (pogotovo ako je rendan), pa redom dodajte luk, beli luk, so, sveže mleveni biber, slatku papriku i ulje. Sve sastojke dobro izmešajte i po potrebi i ukusu dodajte još začina.
Paprike operite, odsecite gornji deo i punite smesom od krompira. Napomena: ne pritiskajte previše krompir da punjenje ne bi bilo nabijeno.
Vatrostalnu posudu nauljite i punjene paprike složite jednu do druge. Ostatak smese od krumpira rasporedite između paprika, dodatno posolite i nauljiti, te ubacite u zagrejanu rernu. Temperaturu podignite na 200ºC i pecite otklopljeno oko sat vremena s oba upaljena grejača ili 30-ak minuta poklopljeno i 10-ak minuta otklopljeno na programu sa ventilatorom.
Prema nekim receptima, pred kraj pečenja, paprike možete da prelijete sa 1,5 dcl mleka ili sa 100 g pavlake razblažene sa 1 dcl vode, pa ih dodatno zapecite još 10 minuta.
Punjene paprike na bosanski način poslužite tople ili hladne uz kajmak, kiselo mleko ili pavlaku.
Bonus video: