Ajvar, Foto: RINA

morate da probate

Hrono ajvar, zdraviji i bolji za organizam: Ljudi kažu da je i ukusniji od običnog

Marin hrono ajvar sa dodatkom belog luka, maslinovog ulja i soka od limuna je jako ukusan i zdrav

Objavljeno: 21.08.2024. 17:43h

Ajvar na malo drugačiji način i bez konzervansa, obogaćen prirodnim začinima.

Sastojci

pečena paprika 6 kg

maslinovo ulje 400 ml

beli luk 4-5 čena

sok od limuna 1

peršun 1 vezica

morska so 4 kašike

foto: Printscreen/Youtube/ Recipes Alexander Kitchen

Kako pripremiti

Papriku oprati, odstraniti ako ima trulež (samo zdrava paprika). Papriku ispeći sa obe strane, ostaviti da odstoji poklopljena u najlon kesi kako bi se lakše ljuštila. Papriku oljuštiti, očistiti od semena i ostaviti preko noći u rupičastom džaku da se ocedi od viška vode. Sutradan samleti na mašini za meso ili u blenderu.

U većem sudu sipati mlevenu papriku sa usitnjenim belim lukom. Pržiti na srednjoj vatri, uz stalno mešanje oko pola sata da ispari sok koji još ima u paprici. Dodati 400 ml maslinovog ulja i isceđen sok od jednog limuna, uz neprestalno mešanje drvenom varjačom. Kuvati ajvar na srednjoj temperaturi oko 2 sata (sok od limuna i ulje maslinovo učiniće ajvar u kompaktnu i gustu masu). Na kraju prženja ajvara posoliti sa morskom solju po svom ukusu (ja sam dodala 4 kašike) i usitnjenu vezicu svežeg peršuna.

Ajvar sipati u čistoj ambalaži (staklene tegle) i zatvarati ih hermetičkim poklopcem. Kada se tegla napuni ajvarom zatvoriti je i okrenuti naopako. Tako zatvorene tegle naopako ostaviti da prenoće, sutradan isto tako ih preneti na hladnom mestu (može u frižideru) da stoje do upotrebe.

Marin hrono ajvar sa dodatkom belog luka, maslinovog ulja i soka od limuna je jako ukusan i zdrav.

Bonus video:

(Espreso/BlicŽena/Prenosi A.M.)