Foto: Profimedia

važno

KARDIOLOG OTKRIO KOJA HRANA ČISTI ARTERIJE: Nema im ravne, srce će posle nje kucati kao ludo

Kardiolog je otkrio četiri odlične opcije.

Objavljeno: 21.08.2024. 11:04h

Prema rečima kardiologa dr Kristofera Van Ngujena, određene namirnice mogu poboljšati zdravlje arterija smanjujući upalu, snižavajući nivo holesterola i sprečavajući arterijski plak. Uključujući ove namirnice u naše svakodnevne obroke, možemo preduzeti proaktivne korake da održimo naše arterije čistima, a srce zdravim.

Doktor naglašava da iako su lekovi i vežbanje važni za zdravlje srca, hrana koju jedemo takođe može imati snažan uticaj. Zbog toga je važno u ishranu uključiti hranu bogatu hranljivim materijama koje podržavaju zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Kardiolog je otkrio četiri odlične opcije.

1. Losos

foto: Printscreen/Youtube/CooKing1

Losos je izvor omega-3 masnih kiselina, koje su neophodne za zdravlje srca.

„Omega-3 masne kiseline u lososu pomažu u smanjenju upale i nivoa triglicerida u krvi, što smanjuje rizik od nakupljanja arterijskog plaka“, rekao je dr Van Ngujen za SheFinds.

Ovo čini lososa najboljim izborom za održavanje ukupnog kardiovaskularnog zdravlja. Za optimalnu korist, kardiolog preporučuje konzumaciju standardne porcije od 100 grama kuvanog lososa 2-3 puta nedeljno.

2. Orasi

foto: Printscreen/Youtube/nadasimic

Orasi su još jedna odlična hrana za srce, posebno zbog visokog sadržaja alfa-linolenske kiseline (ALA), omega-3 masne kiseline biljnog porekla.

„ALA u orasima poboljšava nivo holesterola i smanjuje upale, promovišući zdravije arterije i smanjujući rizik od srčanih bolesti“, primećuje dr Van Ngujen.

On preporučuje uključivanje sedam celih oraha u vašu dnevnu ishranu da biste iskoristili ove prednosti.

3. Brokoli

foto: Printscreen/Youtube/Kruna VD

Brokoli je pun vitamina, minerala i antioksidanata koji su korisni za zdravlje arterija.

„Vitamin K i sulforafan u brokoliju pomažu u smanjenju upale i sprečavaju otvrdnjavanje arterija“, kaže dr Van Ngujen.

Za najbolje rezultate predlaže redovnu konzumaciju otprilike 150-160 grama kuvanog brokolija.

4. Citrusi

foto: Profimedia

Agrumi, poput pomorandže, grejpfruta i limuna, bogati su vitaminom C i flavonoidima, koji su neophodni za održavanje elastičnosti krvnih sudova i sprečavanje stvaranja plaka. Kardiolog naglašava:

„Redovna konzumacija citrusa može poboljšati ukupnu funkciju krvnih sudova i doprineti čistijim arterijama“, prenosi index.hr.

(Espreso/danas online/Index.hr/prenela PV)