Foto: Printscreen/Youtube/ Recipes Alexander Kitchen

ZDRAVA TEGLA

Neobičan recept za najzdraviji ajvar za kojim su domaćice odlepile: Ovu ukusnu i pikantnu zimnicu morate probati

Hrono ishrana važi za jednu od najpopularnijih, kako u svetu, tako i kod nas

Objavljeno: 21.08.2024. 09:14h

Sezona zimnice je u toku i znamo da svaka kuća u Srbiji ima svoje recepte kojih se drži generacijama. Ipak, nije na odmet probati i nešto novo, pogotovo ako se pridržavate određenog režima ishrane. Tada na scenu stupa kreativnost, a da bismo vam olakšali, podelićemo sa vama recept za najukusniji hrono ajvar.

Hrono ishrana važi za jednu od najpopularnijih, kako u svetu, tako i kod nas. Razlog za to je jednostavan - ovaj režim ne isključuje neke od omiljenih namirnica s našeg podneblja, kao što je, recimo, meso, ali ni omiljenu zimnicu. Pored toga, mnogi recepti se mogu prilagoditi, baš kao i ovaj za hrono ajvar koji smo vam izvdvojili.

foto: RINA

Recept za hrono ajvar

Podsetili smo se Super recepta koji nam je poslala Milosava Milanović. Reč je o hrono ajvaru.

Pravi se na malo drugačiji način, bez konzervansa, a obogaćen je prirodnim začinima.

pečena paprika6 kg

maslinovo ulje 400 ml

beli luk 4-5 čena

sok od limuna

peršun1 vezica

morska so 4 kašike

Papriku oprati, odstraniti ako ima trulež (samo zdrava paprika). Papriku ispeći sa obe strane, ostaviti da odstoji poklopljena u najlon kesi kako bi se lakše ljuštila. Papriku oljuštiti, očistiti od semena i ostaviti preko noći u rupičastom džaku da se ocedi od viška vode. Sutradan samleti na mašini za meso ili u blenderu.

foto: Printscreen/Youtube/ Recipes Alexander Kitchen

U većem sudu sipati mlevenu papriku sa usitnjenim belim lukom. Pržiti na srednjoj vatri, uz stalno mešanje oko pola sata da ispari sok koji još ima u paprici. Dodati 400 ml maslinovog ulja i isceđen sok od jednog limuna, uz neprestalno mešanje drvenom varjačom. Kuvati ajvar na srednjoj temperaturi oko 2 sata (sok od limuna i ulje maslinovo učiniće ajvar u kompaktnu i gustu masu). Na kraju prženja ajvara posoliti sa morskom solju po svom ukusu (ja sam dodala 4 kašike) i usitnjenu vezicu svežeg peršuna.

Ajvar sipati u čistoj ambalaži (staklene tegle) i zatvarati ih hermetičkim poklopcem. Kada se tegla napuni ajvarom zatvoriti je i okrenuti naopako. Tako zatvorene tegle naopako ostaviti da prenoće, sutradan isto tako ih preneti na hladnom mestu (može u frižideru) da stoje do upotrebe.

foto: Printscreen/Youtube/ Letina Kuhinja / Leta’s Kitchen

Marin hrono ajvar sa dodatkom belog luka, maslinovog ulja i soka od limuna je jako ukusan i zdrav. Probala sam da napravim na domaći način hrono ajvar i uspela, probajte i vi. Prijatno!

Uživajte u najlepšim ukusima!

Bonus video:

(Espreso/zenablic/T.M.)