Tuširanje cveća, Foto: Printscreen / perfect.homess / Instagram

VIDEO

Nemojte preskakati tuširanje biljaka: Evo kako se radi ova efikasna metoda zalivanja - ljudi ostali u neverici

Zalivanje biljaka je jedan od najvažnijih elemenata njihove brige. Ali, to ne znači da je jednostavan, naprotiv dobro zalivanje je ključno za njihovu dugovečnost. Mnogi zato isprobavaju razna rešenja kako bi pronašli ona najdelotvornija

Objavljeno: 19.08.2024. 15:35h

Jedno od tih efikasnih rešenja za zalivanje je i tuširanje biljaka. Iako ova metoda na prvu može da zvuči neobično, zalivanje biljaka tuširanjem ima mnoge prednosti koje mogu da pomognu biljkama da ostanu zdrave, bujne i sjajne.

Jedno od najvažnijih, a pritom i najtežih pravila pri uzgoju biljaka je odrediti tačnu količinu vode koju ćete utrošiti u njihovo zalivanje. Uvek važi zlatno pravilo da je manje više, ali neke biljke jednostavno zahtevaju posebne sisteme zalivanja. Ipak većina njih će uživati u dobrom mlakom tušu.

Zašto je tuširanje biljaka dobro za njih?

Prašina se s vremenom nakuplja na lišću biljaka, što može smanjiti njihovu sposobnost fotosinteze.

Tuširanjem biljaka, ne samo da ćete ih zaliti, već ćete i isprati nakupljenu prašinu, omogućujući biljkama da "dišu" punim plućima. Kada biljke zalivate tuširanjem, voda se ravnomerno raspoređuje po celoj biljci i tlu.

To osigurava da svo korenje dobije potrebnu vlagu, što nije uvek slučaj kada koristite tradicionalne metode zalivanja. Redovno tuširanje biljaka može da pomogne u uklanjanju štetočina poput paukova, lisnih vaši i drugih kukaca koji se mogu zadržati na lišću. Voda može da ispere ove nametnike i da smanji rizik od zaraze.

Kako pravilno da tuširate biljke?

Pre svega prilagodite temperaturu vode. Uvek koristite mlaku vodu kada tuširate biljke. Hladna voda može izazvati šok korenima, dok pretopla voda može oštetiti lišće.

Biljke je najbolje tuširati u kupatilu ili na balkonu, kako biste izbegli nered u kući. Postavite biljku u kadu ili tuš kabinu, i nežno je zalivajte vodom iz tuša. Pazite da ne koristite prejaki mlaz kako ne biste oštetili biljku.

Pobrinite se da saksija ima odgovarajuće rupe za drenažu kako bi višak vode mogao da istekne. Nakon tuširanja, ostavite biljku nekoliko minuta da se ocedi pre nego je vratite na njeno mesto.

Ne treba da tuširate biljke svaki put kada ih zalivate. Jednom mesečno ili kada primetite nakupljenu prašinu na lišću, biće sasvim dovoljno. Naravno, prilagodite učestalost vrsti biljke i njenim specifičnim potrebama.

Bonus video:

(Espreso / Blic žena / Prenela: I.O.)