Energetsko piće, Foto: Printscreen RTS

PAŽNJA

Ovo je najgori prerađeni proizvod koji možete uneti u sebe: Razara psihičko zdravlje i sadrži džakove šećera

Istraživanja su pokazala da stanovnici Loma Linde žive oko deceniju duže od ostatka Sjedinjenih Država.

Objavljeno: 19.08.2024. 11:54h

Nutricionistkinja Eliza Čeng je iz Loma Linde, malog grada u Kaliforniji poznatog kao jedina Plava zona u Sjedinjenim Državama. Ona se posvetila zdravoj ishrani, a evo šta nikad ne konzumira jer smatra da je izuzetno štetno.

Istraživanja su pokazala da stanovnici Loma Linde žive oko deceniju duže od ostatka Sjedinjenih Država.

- Danas veliki deo mog rada zavisi od mog vaspitanja i snažnog naglaska koji moja zajednica u Loma Lindi stavlja na zdravlje i ishranu. Na osnovu principa dugovečnosti i istraživanja iz Plavih zona, ohrabrujem svoje klijente da se fokusiraju na uravnoteženu ishranu, redovno kretanje, razvijanje zdravih mehanizama za suočavanje sa stresom i adekvatan san.

Moj krajnji cilj je da ohrabrim svoje klijente da obrate pažnju na hranu koja im daje energiju — i da im pomognem da izbegnu hranu koja je ultra-prerađena i kojoj nedostaju ključne hranljive materije - istakla je Čeng za cnbc.com.

Energetska pića - ne, nikako!

foto: EPA/Marcial Guillen

Energetska pića postala su popularizovana tokom godina putem društvenih mreža. Često se reklamiraju kao brza rešenja za povećanje energije, gorivo tokom i pre treninga, kao i za povećanje budnosti.

Kao dijetetičar ona savetuje oprez, a evo i zašto:

Energetska pića remete san i apetit

Jedan od glavnih sastojaka mnogih energetskih pića je kofein. Iako poboljšava budnost i koncentraciju, prekomerna konzumacija može dovesti do štetnih efekata kao što su ubrzan rad srca, visok krvni pritisak i anksioznost.

To može poremetiti obrasce spavanja, što dovodi do umora i daljeg oslanjanja na ove napitke.

- Poznato je da kofein ima svojstva suzbijanja apetita. Mnogi moji klijenti su prijavili smanjenu želju za obrocima nakon konzumiranja pića sa kofeinom. Iako energetsko piće može pružiti privremenu sitost, to nije obrok i ne treba ga koristiti kao zamenu.

Šećerna bomba

Standardna konzerva energetskog pića često sadrži do 30 grama šećera. Previše šećera može doprineti raznim zdravstvenim problemima, uključujući povećanu upalu i probleme sa zubima.

Pored kofeina i šećera, energetska pića mogu uključivati i druge stimulanse kao što su guarana i taurin. Iako su ovi sastojci generalno priznati kao bezbedni, njihovi kombinovani efekti sa kofeinom nisu tako dobro istraženi i mogu predstavljati dodatne zdravstvene rizike.

Uticaj na fizičko i mentalno zdravlje

Česta konzumacija energetskih napitaka povezana je sa pojačanim simptomima anksioznosti, depresije i stresa, pokazale su studije, i sa značajnim povećanjem norepinefrina, hormona stresa koji potencijalno može dovesti do ubrzanog rada srca i povišenog krvnog pritiska.

Individualni odgovori na energetska pića mogu značajno da variraju. Faktori kao što su starost, upotreba lekova i osnovna zdravstvena stanja mogu uticati na to kako vaše telo reaguje na ove napitke.

Znajući to, važno je da se konsultujete sa lekarom pre redovnog konzumiranja energetskih napitaka, posebno ako imate već postojeće zdravstvene probleme.

- Svojim klijentima uvek preporučujem vodu, zeleni čaj, biljne čajeve, kokosovu vodu i kombuču kao odlične alternative za energetska pića.

Ako vam je stalno potrebno povećanje energije, moj najbolji savet je da razmislite o razgovoru o svom životnom stilu i obrascima ishrane sa registrovanim dijetetičarom. To vam može pomoći da identifikujete zdraviji i održiviji odnos sa hranom i svojim telom, istakla je Čeng.

(Espreso/blic žena/prenela PV)