recept
Đuveč sa ribom, posno jelo naših baka koje obožavamo: Ovako su to spremali naši stari
Na ulju propržite iseckanu glavicu crnog luka
Domaći đuveč je tradicionalno jelo koje se priprema od sezonskih namirnica, pružajući obilje ukusa od proleća do kasne jeseni
Sastojci (za 4 osobe)
4 fileta škarpine ili neke druge ribe
glavica crnog luka
500 g zamrznutog povrća za đuveč
paradajz
2 manja krompira
1-2 šoljice pirinča
kašika seckanog lista peršuna
malo kukuruza šećerca
ulje
biber
začin
Način pripreme
Na ulju propržite iseckanu glavicu crnog luka. Zatim dodajte zamrznuto povrće za đuveč ili pomalo svežeg povrća (šargarepu, peršun, celer, grašak, boraniju, plavi patlidžan i slično) i kukuruz šećerac, na dinstajte na tihoj vatri.
Kada je upola gotovo, dodajte oljušten na komade isečen paradajz, krupno isečen oljušteni krompir i pirinač. Nalijte vodom da ogrezne i stavite da provri, smanjite temperaturu i nastavite da kuvate na laganoj i vatri desetak minuta uz povremeno mešanje.
Dodajte po ukusu začin, biber i seckan peršun. To sve prespite u vatrostalnu činiju za pečenje i preko đuveča poređajte posoljene filete. Malo ih utisnite i sve zajedno stavite u rernu zagrejanu na 250 stepeni i pecite dok riba, pirinač i krompir ne budu gotovi.
Po potrebi, u toku pečenja, zbog pirinča dolijte još malo vode.
Bonus video: