Ilustracija, Foto: Printscreen YouTube/Traditional Beauty Tips

sjajno

Od ovog jeftinog sastojka kilogrami se tope kao od šale: Srbi su odlepili za namirnicom koja košta 600 dinara

Ako do sada niste probali ovo, vreme je!

Objavljeno: 17.08.2024. 17:10h

Dok su injekcije semaglutida, koje se nalaze u lekovima kao što su ozempik i vegovi, osvojile svet kao popularna metoda mršavljenja, mnogi ljudi u potrazi za prirodnim rešenjima okreću se psilijum ljuspicama. Ovaj dodatak vlaknima, dostupan u prodavnicama za oko 600 dinara, sada je stekao reputaciju kao "ozempik za siromašne" zbog svojih efekata na suzbijanje apetita. Ova namirnica je imala svoj talas popularnosti u Srbiji kada su mnogi koristili upravo ljuspice psilijuma da bi smršali.

Ljuspice psilijuma, koje se obično prodaju u obliku praha, postale su predmet velikog interesovanja na društvenim mrežama, naročito na Tik-toku. Dr Enaka Jembe, poznata kao @drenakaiembe1 na ovoj platformi, podelila je saznanja o prednostima ljuspica psilijuma. U svom video-snimku, ona objašnjava da, iako se psilijum ljuspice i ozempik razlikuju, oba proizvoda imaju slične efekte.

- Oba izazivaju osećaj sitosti i stabilizuju nivo šećera u krvi. Naučno je dokazano da oba pomažu u mršavljenju, rekla je dr Jembe.

Ljuspice psilijuma funkcionišu tako što se vezuju za vodu u stomaku i formiraju gel koji usporava pražnjenje hrane iz želuca. Ovo omogućava da se osećate siti duže vreme, što može pomoći u kontrolisanju apetita. S druge strane, semaglutid, aktivni sastojak u Ozempiku i Vegoviju, imitira hormon GLP-1 koji takođe usporava varenja hrane i smanjuje osećaj gladi.

U međuvremenu, Tik-tok korisnici su podelili svoja iskustva sa ljuspicama psilijuma.

Klipovi koji prikazuju upotrebu ovog dodatka imali su više od 200.000 pregleda. Korisnica @itsvivanturala izjavila je da je nakon pet dana uzimanja ljuske psilijuma primetila "ravan stomak" i da se oseća spremno za leto.

Drugi video, objavljen od strane @lamiiaslimani, pokazuje kako pije ljusku psilijuma rastvorenu u vodi, tvrdeći da joj je ovo pomoglo da smrša.

Za većinu ljudi, ljuska psilijuma je bezbedan dodatak, ali stručnjaci upozoravaju da nije prikladan za osobe sa istorijom problema sa crevima ili teškim gastrointestinalnim stanjima, kao što je Kronova bolest.

Dok ljuska psilijuma postaje sve popularnija kao prirodna alternativa, važno je konsultovati se sa zdravstvenim stručnjakom pre nego što se odlučite na bilo kakve promene u režimu mršavljenja.

Bonus video:

(Espreso/Srećna republika/Prenosi A.M.)