Želudac, Foto: Profimedia

pažnja

Doktor otkrio koju hranu trebate jesti za zdrav želudac: Preporučuje 7 namirnica za bolje varenje i probavu

U pitanju je hrana za protivupalnim svojstvima

Objavljeno: 18.08.2024. 16:40h

Uključivanje namirnica sa protivupalnim svojstvima u ishranu je značajno za unapređenje opšteg zdravlja. Pravilna i zdrava ishrana može posebno pozitivno uticati na zdravlje određenih organa, pomoći kod problema sa varenjem i smanjiti rizik od razvoja mnogih hroničnih oboljenja.

Hrana sa protivupalnim svojstvima obično sadrži antioksidanse, zdrave masti i druge korisne sastojke koji pomažu u obnavljanju tkiva, smanjuju oksidativni stres i pospešuju prirodne procese regeneracije u organizmu.

Doktor Ralf Valdo izdvojio je nekoliko najzdravijih vrsta namirnica sa protivupalnim svojstvima koje bi trebalo češće konzumirati.

foto: Profimedia

Kurkuma

Kurkuma je popularan začin koji sadrži kurkumin, jedinjenje sa snažnim protivupalnim svojstvima. Ovo jedinjenje pomaže u smanjenju upale inhibicijom upalnih puteva i enzima, što može ublažiti stanja povezana sa upalom u jetri i želucu.

Waldo naglašava da često preporučuje dodavanje kurkume u hranu i napitke. "Pacijenti prijavljuju poboljšanu probavu, manje bolova i bolji nivo energije," objašnjava on.

Zeleno lisnato povrće

Zeleno lisnato povrće, poput spanaća, kelja i blitve, bogato je antioksidansima i fitohemikalijama koje imaju snažno protivupalno dejstvo. Jedinjenja u zelenom lisnatom povrću pomažu u smanjenju upale u celom telu, uključujući jetru i želudac.

"Lisnato povrće obezbeđuje esencijalne hranljive materije za detoksikaciju jetre i zdravlje ćelija. Svakodnevna konzumacija može povećati energiju i poboljšati zdravlje kože," dodaje Waldo.

Masna riba

Poznato je da je zdravo jesti masnu ribu. Ova vrsta ribe sadrži selen i druge antioksidanse koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa i upala. Selen posebno igra ulogu u smanjenju upale jetre i podržavanju antioksidativne odbrane.

foto: Profimedia

Doktor objašnjava da "masna riba sa visokim sadržajem omega-3 masnih kiselina, poput lososa i sardina, smanjuje upalu i podržava zdravlje creva i hormona. Takođe, konzumiranje hrane bogate omega-3 masnim kiselinama pozitivno utiče na metabolizam i raspoloženje."

Ekstra devičansko maslinovo ulje

Ekstra devičansko maslinovo ulje je hvaljeno zbog brojnih zdravstvenih dobrobiti, posebno protivupalnih svojstava i pozitivnog uticaja na zdravlje jetre i želuca.

"Ekstra devičansko maslinovo ulje sadrži oleinsku kiselinu, protivupalnu mast koja pomaže varenju i štiti sluzokožu creva. Korišćenje maslinovog ulja umesto drugih masti pomaže smanjenju upale u crevima i telu," ističe Waldo.

Šta još možete dodati u ishranu?

Doktor je takođe preporučio da češće konzumirate namirnice koje sadrže probiotike, kao i čaj od đumbira i kurkume.

Kombinacija đumbira i kurkume u čaju daje sinergijski efekat pojačavajući protivupalna i lekovita svojstva svakog sastojka. Ovaj čaj postaje snažan prirodni lek za podršku detoksikaciji jetre, smanjenje upale želuca i unapređenje opšteg zdravlja digestivnog sistema.

Što se tiče probiotika, oni mogu pomoći u ublažavanju simptoma gastrointestinalnih tegoba, poput nadutosti, gasova i proliva, koji su često povezani sa upalom. Poboljšanjem varenja i pokretljivosti creva, probiotici doprinose opštem komforu i radu želuca.

"Probiotici koji se nalaze u jogurtu, kefiru, kimčiju i kiselom kupusu obnavljaju crevnu floru potrebnu za rad jetre i varenje. Dnevni unos probiotika može ublažiti anksioznost, poboljšati raspoloženje i ojačati imunitet," zaključuje Waldo, a prenosi Index.

Bonus video:

(Espreso/24sedam/Prenosi A.M.)