Temu, Foto: Nikos Pekiaridis/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

PORUČIVANJE

Šta je TEMU, aplikacija koja je pokorila Srbiju? Mišljenja su podeljena, a nekima posebno skače po živcima

Niske cene, širok asortiman, agresivna reklama i paketi koji stižu za nekoliko nedelja ključni su razlozi popularnosti među svim generacijama.

Objavljeno: 17.08.2024. 14:41h

Od kada je aplikacija Temu postala dostupna u Srbiji, broj porudžbina je eksplodirao, zaposleni u dostavnim službama i carinama suočavaju se s povećanim pritiskom zbog ogromnog broja paketa koji svakodnevno pristižu.

"Temu" je i kod nas prisutan agresivnim reklama, ipak aplikaciji ne odolevaju ni mladi ni stariji. Velika količina paketa primorala je i naše resurse da se dodatno angažuju, a najteže je izgleda, poštarima.

Niske cene, širok asortiman, agresivna reklama i paketi koji stižu za nekoliko nedelja ključni su razlozi popularnosti među svim generacijama.

Međutim, to prate i pitanja kako se i kome isplati i zašto su je pojedine vlade stavile pod pojačanu kontrolu.

Pitali smo kako je našim poštarima zbog aplikacije Temu.

Kako nam javljaju sugrađani, pojedini poštari u šali kažu da su im ovi paketi ovoga leta "došli glave".

- Kineska kompanija Temu jedna je od najbrže rastućih kompanija u oblasti e-komerca i od juna meseca je započela svoje poslovanje na tržištu Srbije. Ono što izdvaja poslovni model kompanije Temu u odnosu na konkurenciju je to što se za porudžbine na ovoj internet platformi ne naplaćuju dodatni troškovi dostave pošiljaka, a ono što je za naše građane posebno značajno je činjenica da je rok isporuke robe znatno kraći od roka isporuke robe sa drugih kineskih e-komerc platformi. Po pravilu kupci dobijaju poručenu robu u roku od 12 do 15 dana. Kada tome dodamo činjenicu da su cene proizvoda izuzetno povoljne, razumljivo je što je početak rada kompanije Temu na tržištu Srbije izazvao izuzetno veliku pažnju građana - kažu iz Pošte Srbije.

Pažnju javnosti dodatno privlači i veliki broj reklamnih poruka ove kompanije na internetu, što utiče da broj kupaca raste iz dana u dan.

- Građani Srbije na Temu platformi uglavnom kupuju odevne predmete, kućne potrepštine i manje tehničke uređaje, a vrednost pošiljaka retko prelazi 5.000 dinara - precizirali su u odgovoru iz Pošte Srbije.

Isporuku Temu pošiljaka kupcima na području Srbije vrši JP "Pošta Srbije", oni potvrđuju da je broj paketa veliki.

- Od juna meseca kada su prve Temu pošiljke počele da pristižu kupcima u Srbiji, do danas, broj pošiljaka iz dana u dan raste izuzetno velikom brzinom. Možemo reći da je u roku od nepuna dva meseca obim saradnje u segmentu prenosa ekspres pošiljaka kompanije Temu prevazišao sva očekivanja - dodaju.

Kako nam ističu, ovako dinamičan rast svakako zahteva od Pošte Srbije da angažuje sve raspoložive resurse, kao i oko 500 post-ekspres paketomata, kojih će do kraja godine biti oko 1.000.

Očekuje se da će se trend rasta broja porudžbina nastaviti i u narednom periodu.

foto: Nikos Pekiaridis/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Oprez pri onlajn plaćanju

Narodna banka Srbije savetuje oprez i pri onlajn plaćanju.

- U toku plaćanja uvek treba pažljivo čitati sva obaveštenja i poruke koji se pojavljuju na ekranu i nikada ih ne treba zanemarivati ili zatvarati pre prethodnog čitanja. Za onlajn plaćanje nikada neće biti potrebno da se unosi pin. Nikada karticu ne treba fotografisati ili je na drugi način umnožavati i slati drugima - navodi NBS.

Koje su mane Temu?

Zbog kontroverzi koje prate aplikaciju "Temu" – o lošoj i neispravnoj elektronici, nebezbednim igračkama, direktnim falsifikatima zaštićenih proizvoda i neisporučenim paketima, pa i prikupljanju podataka, aplikacija je pod lupom nekoliko vlada – u Sjedinjenim Državama i u Evropi.

Kako bi izbegli da budu prevareni, kupci bi trebalo dobro da se informišu, jer ih ovde ne štiti zakon o Zaštiti potrošača.

Koliko se plaća carina u Srbiji?

Carina u Srbiji se ne plaća za pakete do 50 evra. Preciznije, pošiljke male vrednosti, manje od 50 evra, ako se naruče preko interneta od pravnog lica, plaća se PDV.

Bonus video:

(Espreso/SD/BiznisBlic/Prenela T.Š.)