Šamsa, Foto: TikTok/shamsa.araweeloo / screenshot

VIDEO

"Imala sam samo 6 godina kada su mi odsekli genitalije bez anestezije": To su uradili iz bizarnih uverenja, sada...

U izveštaju Dečjeg fonda Ujedinjenih nacija (UNICEF), objavljenom na Međunarodni dan žena, navodi se da je u svetu više od 230 miliona žena podvrgnuto genitalnom sakaćenju, što je za 30 miliona više nego pre osam godina. Jedna od ovih žena je Šamsa Šarave

Objavljeno: 16.08.2024. 17:38h

Šamsa je odlučila da se podvrgne rekonstruktivnom zahvatu nakon što su joj klitoris i stidnica odstranjeni pre 25 godina, kada je bila šestogodišnja devojčica.

Genitalno sakaćenje žena je naziv za sve procedure koje uključuju delimično ili potpuno uklanjanje eksternih ženskih genitalija ili bilo kakvo sakaćenje ženskih polnih organa iz tradicionalnih, verskih ili drugih razloga.

Šamsa kaže da je tokom odrastanja imala jake bolove tokom svake menstruacije. Krajem 2023. godine kada je imala 30 godina, Šamsa je odlučila da istraži mogućnosti rekonstruktivnog zahvata da okonča njenu agoniju.

"Samo sam želela da nikada više ne osetim bol", kaže ona.

O operaciji nema dovoljno informacija

Znajući da mnoge žene koje su u istoj situaciji ne znaju da li mogu bilo šta da učine da poboljšaju kvalitet života, odlučila je da podigne svest o mogućnostima rekonstruktivnih hirurških zahvata.

"Nema dovoljno informacija o samoj operaciji, zato o tome i govorim", kaže Šamsa.

Rekonstrukcija klitorisa se obavlja iz funkcionalnih razloga, a ne zbog estetike. Ona obuhvata rekonstrukciju klitorisa i usne stidnice i uklanjanje cista i ožiljnog tkiva kako bi se smanjio bol i obnovio seksualni život žene. U nekim slučajevima se vaginalni otvor povećava do normalne veličine.

Nakon mnogo istraživanja, Šamsa je otkrila da je jedina mogućnost za njoj potrebnu operaciju u Nemačkoj. Otvorila je stranicu za prikupljanje sredstava i uspela je da sakupi 28.000 evra.

Uprkos velikodušnosti ljudi, od kojih neki nikada ranije nisu čuli za genitalno sakaćenje žena, nije uspela da sakupi dovoljno novca za operaciju i sopstvene troškove.

Na kraju je potrošila više od 34.000 evra za brigu o ćerki tokom njenog odsustva, let u Nemačku i operaciju. Zapala je u dugove, a bolnici treba da isplati još 3.800 evra.

"Nisam mogla da odem na kontrolni pregled jer ne mogu to da priuštim. Plaćati popravku štete koju niste sami izabrali ili je niste načinili je zaista nepravedno", rekla je.

Šamsa kaže da je uprkos dugovima srećna što je uložila u takav hirurški zahvat.

"Kada sam se oporavila, morala sam da naučim kako da živim sa mojim novim klitorisom i stidnicom. Ali sada znam kakav je osećaj biti žena u celosti", zaključila je.

Bonus video:

(Espreso / Naj žena / Prenela: I.O.)