Pojas Gaze, Foto: EPA NEIL HALL

HOROR

"Dejstvovaće silovito": Naređena nova evakuacija u Gazi, civilima su bačeni leci iz aviona, poslate SMS poruke...

Izraelska vojska je danas naredila novu evakuaciju Palestinaca sa severa Kan Junisa i istoka Deir al-Balaha u Pojasu Gaze još više smanjujući granice humanitarne zone koje je odredio Izrael

Objavljeno: 16.08.2024. 13:03h

Nekoliko kvartova na severu Kan Junisa neće se više smatrati delom te zone, pošto su Izraelske odbrambene snage (IDF) rekle da planiraju da dejstvuju tamo protiv aktivnosti islamističkog Hamasa.

"Zbog mnogih akata terorizma, iskorišćavanja humanitarne zone za terorističku aktivnost i ispaljivanja raketa na državu Izrael iz kvartova na severu Kan Junisa ostanak u tom području je postao opasan", saopštila je vojska.

Takođe je navedeno da se humanitarna zona prilagođava na osnovu "preciznih obaveštajnih informacija koje nagoveštavaju da je Hamas postavio terorističku infrastrukturu u području koje je definisano kao humanitarno", preneli su izraelski mediji.

IDF kaže da prevremeno upozorenje ima za cilj da smanji štetu po civile.

"IDF se sprema da dejstvuje silovito protiv terorističkih organizacija i zato poziva preostalo stanovništvo u severnim kvartovima Kan Junisa, te istočnog Deir al-Balaha da se privremeno evakuišu na prilagođenu humanitarnu zonu", saopštila je vojska.

foto: EPA ALAA BADARNEH

Deir al-Balah je jedno od nekoliko područja u kojima vojska nije intenzivno izvodila kopnene vojne operacije.

Civilima su bačeni leci iz aviona, poslate SMS poruke, pozivani su telefonima i u medijima na evakuaciju.

Vojni izvor je rekao da bolnice ne moraju da se evakuišu i da je vojska to rekla palestinskim zdravstvenim zvaničnicima i međunarodnoj zajednici.

U međuvremenu je objavljeno da su izraelske vazduhoplovne snage pogodile više od 30 meta u Pojasu Gaze u proteklom danu, uključujući zgrade koje koriste ekstremističke organizacije, grupe naoružanih ljudi i drugu infrastrukturu.

foto: EPA NEIL HALL

Evakuacija je naređena u vreme kada se očekuje nastavak razgovora o prekidu vatre u ratu Izraela i Hamasa započetih juče u glavnom gradu Katara Dohi.

Bonus video:

(Espreso / Agencije)