Nervozna creva, Foto: Printscreen/Youtube/Lekovite biljke

zdravlje

Sve počne sa nadimanjem stomaka, a posle toga sledi ono najgore: Evo kako da prepoznate sindrom iritabilnog kolona

Sindrom iritabilnog kolona ili nervozna creva ima više simptoma, a evo kakva ishrana pomaže...

Objavljeno: 16.08.2024. 11:51h

Sindrom iritabilnog kolona je hronično stanje, poznato u narodu kao "nervozna creva", a tegobe uključuju bol u stomaku, a naročito u delu preponskih jama, kao i probleme sa pražnjenjem creva.

Bolesnik pati od zatvora, stalnog proliva i naizmeničnog zatvora i proliva, a pražnjenja mogu biti bolna. U stolici može biti sluzi i/ili krvi, a zbog gasova dolazi i do nadutosti. Čest je i gubitak telesne težine.

Uzroci mogu biti poremećaji u crevnom mikrobiomu ("dobrim" bakterijama u sistemu za varenje), ali lekari ukazuju na njegovu vezu sa mozgom i zaključuju da je stres, takođe, jedan od presudnih faktora za "nervozna creva".

Na tegobe koje sindrom iritabilnog kolona izaziva u svakodnevnom životu, ukazuju i slavne ličnosti koje pate od "nervoznih creva". Među njima je Kirsten Danst, čuvena glumica koja je uspela da redukuje tegobe pomoću takozvane niske "Foodmap" dijete.

foto: Isai Hernández / Panthermedia / Profimedia

Ovaj tip ishrane je dobio zanimljivo ime "Mapa hrane" kao skraćenica za "fermentabilne oligosaharide, disaharide, monosaharide i poliole". Navedeni sastojci su vrste ugljenih hidrata koji su teški za varenje i mogu da izazovu probleme kod osetljivih ljudi.

Zato ih treba izbegavati, a evo u kojim namirnicama ih ima:

pšenica

raž

pasulj

sočivo

leblebija

pečurke

orašasti plodovi

jabuke

luk

beli luk i

karfiol.

Ovaj spisak zvuči vrlo restriktivno, ali to ne znači da ove sastojke treba zauvek izbrisati iz jelovnika. Potrebno je da se, u prvi mah, isključe sve, posle čega će brzo doći do poboljšanja, a zatim - posle četiri do šest nedelja - vraćati jednu po jednu namirnicu u ishranu.

Treba pratiti reakcije organizma u narednih nekoliko sati posle jela, a posle nekog vremena, pacijent može sam da sastavi svoju listu namirnica na koje posebno reaguje i koje treba retko da konzumira. Pročitajte i kad je nadimanje normalno.

Bonus video:

(Espreso/Lepa&Srećna/Prenosi A.M.)