Muslimanka, Foto: Printscreen/youtube/ Peter Santenello

obratite pažnju

EVO SA KOLIKO GODINA MUSLIMANKE STAVLJAJU HIDŽAB: Nipošto ne smeju da zakasne, ovo je pravo vreme

Žensko dete ne treba prisiljavati na njega, već uvoditi postepeno, odnosno kada postane punoletno i svesno značenja nošenja hidžaba.

Objavljeno: 16.08.2024. 10:08h

.Hidžab podrazumeva veo ili maramu koju nose neke žene islamske vjeroispovijesti, a u širem konzervativno oblačenje žena u islamu. Predstavlja ga se kao simbol skromnosti, privatnosti i morala.

Pokrivenost tela žene ide od minimalističkih prema kojima pokrivaju ruke i (delomično) kosu, do maksimalističkih koje nalažu pokrivanje dela ili čitavog lica.

S druge strane, neke države poput Turske u 20. veku su se transformisale i u velikoj meri su usvojile zapadni kodeks oblačenja. Isti je delomično usvojen i u određenim državama arapskog sjeta, dok u konzervativnijim zemljama Arabije pokrivenost seže minimalno od marama preko kose do obaveznog prekrivanja lica nikabom u svetim islamskim gradovima Meki i Medini, te nekim drugim saudijskim mestima. O

Ovaj raspon u Iranu se kreće od rusarija kao marame preko pola kose do čadora koji prekriva sve osim lica i obavezan je u džamijama odnosno na svetim šijitskim lokacijama.

foto: Fatemeh Bahrami / AFP / Profimedia

Marama preko kose predstavlja minimum kodeksa oblačenja u Avganistanu, iako u istočnim delovima zemlje (kao i susednom Pakistanu) među Paštunima prevladavaju najzatvoreniji tipovi odeće – burka i parandža.

U Indiji se kao hidžab često koriste dupatta i sari (u kombinaciji preko glave) koji su široko rasprostranjeni i među hinduistkinjama.

Mnogi se pitaju sa koliko godina je prihvatljivo da se stavi hidžab?

Žensko dete ne treba prisiljavati na njega, već uvoditi postepeno, odnosno kada postane punoletno i svesno značenja nošenja hidžaba.

A znaci punoletstva jesu sledeći:

1. izbacivanje semena (na javi ili u snu); 2. izrastanje dlačica na stidnom mestu; 3. ulazak u petnaestu (lunarnu) godinu; 4. menstruacija – za žensku decu.

I treba znati da je samo jedan od spomenutih znakova dovoljan da se dečak ili devojčica smatraju punoletnim piše www.n-um.com.

(Espreso)