PAŽNJA
Ova supstanca u telu može da ubije zdrave ljude!
Istraživački tim sa Instituta Doherti Univerziteta u Melburnu, analizirao je krv pacijenata hospitalizovanih usled zaražavanja jednim od tri najčešća virusa, kao što su sezonski grip, koronavirus, respiratorni sincicijalni virus (RSV).
Tek objavljeno istraživanje australijskih naučnika otkriva zašto inače zdravi ljudi umiru od zaraznih bolesti, među kojima je i koronavirus, dok neki oboleli gotovo da nemaju simptome zaraze.
Ključ je u jednom enzimu.
Istraživački tim sa Instituta Doherti Univerziteta u Melburnu, analizirao je krv pacijenata hospitalizovanih usled zaražavanja jednim od tri najčešća virusa, kao što su sezonski grip, koronavirus, respiratorni sincicijalni virus (RSV).
Takođe su analizirali uzorke krvi dece koja su imala komplikacija u vidu zapaljenja pluća usled koronavirusa.
Visok nivo ključnog enzima
Kako su istraživači ustanovili, enzim poznat kao oleoil-ACP-hidrolaza, odnosno Olah, bio je visoko povišen kod nekih od najteže obolelih pacijenata, uključujući i osobe koje su preminule zbog gripa, koronavirusa ili RSV-a.
Olah je enzim uključen u proizvodnju masnih kiselina, koje su sastavni deo lipida. Lipidi su masti ključne za formiranje ćelijskih membrana i skladištenje energije u telu.
„Svi imaju nizak nivo Olaha, i to je zaista važan enzim jer je uključen u proizvodnju masnih kiselina, koje su komponente lipida. Međutim, kod nekih pacijenata koji razviju bolest opasnu po život, Olah se proizvodi na znatno višim nivoima. S druge strane, ustanovili smo veoma niske nivoe ovog enzima kod pacijenata sa blagim simptomima bolesti“, izjavila je prof. dr Ketrin Kedzierska, imunolog na Univerzitetu u Melburnu i glavna autorka ovog istraživanja.
Doktor Brendon Čua, imunolog na Univerzitetu u Melburnu dalje je istraživao ove nalaze, ispitujući uticaj Olaha kod miševa. Njegov tim je otkrio da miševi koji su genetski modifikovani da nemaju enzim Olah iskusili manje ozbiljne virusne infekcije, blaže upale pluća i samim tim su imali veću stopu preživljavanja usled bolesti. Istraživači smatraju da enzim Olah može biti povezan sa lipidima koji stimulišu makrofage, a koji su vrsta belih krvnih zrnaca koji imaju sposobnost da unište patogene u telu.
Iako podsticanje ovih lipida može da budu korisno u borbi protiv virusa, preterano visoki nivoi Olaha mogu dovesti do preteranog imunološkog odgovora i samim tim do težih posledica infekcije.
Ovo otkriće može pomoći da se dobije deo odgovora zašto, inače, zdravi ljudi ponekad umiru od zaraznih bolesti, dok drugi oboleli uopšte nemaju simptome.
Tim sa Univerziteta u Melburnu trenutno radi na razvoju i testiranju dijagnostičkih metoda zasnovanih na Olahu, a koje bi mogle da se koriste u skriningu pacijenata sa teškim oblicima infekcija.
Autori istraživanja nadaju da bi veće studije mogle da utvrde da li je Olah zaista koristan marker u krvi koji može da predvidi rizik od razvijanja ozbiljnih simptoma kod pacijenata.
Nalazi su objavljeni u prestižnom naučnom časopisu „Cell“, preneo je Blic.rs.
(Espreso/penzionisani/Blic/Prenela PV.)