Baklava sa nutelom, Foto: Printscreen Instagram/scarlactive

poslastica

Recept za baklave sa nutelom stiže pravo iz raja: Kombinacija od koje nećete moći da se odvojite, topi se u ustima

Ostavite baklavu na sobnoj temperaturi 6 sati ili najbolje preko noći pre serviranja

Objavljeno: 15.08.2024. 23:40h

Baklave su jedna od onih poslastica koje nam prijaju u svako doba godine. Prave se jednostavno, izdašne su i zahvalne za kombinovanje omiljenih ukusa. A jedan od najpopularnijih recepata na mrežama ovih dana je recept za baklave sa nutelom.

Mnogi bi posmislili da je nemoguće spojiti nutelu i baklave, ali nije baš tako. Omiljeni namaz je pronašao način do najukusnije poslastice, a ova kombinacija je izašla iz raja.

Recept za baklave sa nutelom

Potrebno je:

- 40 listova kora za baklave

- 280 g slanog putera, otopljenog

- 420 g nutele

- 250 g lešnika, sitno iseckanih

Za sirup:

- 140 ml vode

- 115 g šećera

- 135 g meda

- 1 kašika limunovog soka

Priprema:

Prvo skuvati sirup da se ohladi dok pravite baklavu. Ako vrelu baklavu prelijete vrućim sirupom, ona će biti gnjecava. Dodajte sve sastojke u šerpu i ostavite da proključaju. Zatim smanjite toplotu i kuvajte 6 minuta. Skinite sa vatre i ostavite da se sirup ohladi.

Maslacem namažite dno posude za pečenje. Stavite koru za baklavu, premažite je puterom. Ponovite ovaj korak za 8 slojeva fila.

Namažite 160 g nutele na 8 kora, lakše je ako je istopite. Ravnomerno pospite 50 g mlevenih lešnika.

Dodajte 5 slojeva fila, mažući svaki sloj maslacem. Dodajte 50 g mlevenih lešnika, pa 5 listova sa filom, premazanih puterom, pa namažite 100 g nutele, pa 50 g mlevenih lešnika.

Ponovite postupak dok imate materijala, a završite sa 10 ili 12 listova premazanih puterom. Uverite se da ste poslednji list dobro premazali maslacem.

Zagrejte rernu na 175ºC. Nasecite baklave u željeni oblik, do kraja. Pecite 40 minuta ili dok ne porumene. Čim izvadite baklavu iz rerne, odmah ravnomerno prelijte ohlađenim sirupom, trebalo bi da cvrči.

Ostavite baklavu na sobnoj temperaturi 6 sati ili najbolje preko noći pre serviranja.

Bonus video:

(Espreso/Blic žena/Prenosi A.M.)