Foto: Printscreen/RTS

poslušajte dobro!

"Imamo Novaka Đokovića među nastavnicima, dajte da ljude osvetlimo": Govor nastavnice na RTS-u odzvanja Srbijom

Govor nastavnice prepričava se na društvenim mrežama

Objavljeno: 15.08.2024. 14:47h

Željana Radojčić Lučić, predsednica žirija za dodelu nagrade "Prosvetitelj", koja se dodeljuje najboljim nastavnicima u Srbiji pobrojala simpatije korisnika društvenih mreža nakon gostovanja u emisiji na RTS-u. Ono što je rekla o školstvu i obrazovanju sada se prepričava u Srbiji.

Ona je govorila o hrabrosti 15 nastavnika koji su izabrani za najbolje u Srbiji. Ovi nastavnici svoje časove drže i onlajn i trude se da inovacije unesu i u učionicu. Njihovi đaci udžbenike ne koriste, učionice su razmontirane, a sa svojim učenicima nalaze načine kako da dođu do znanja na pravi način, poštujući plan i program.

Voditeljka poznate emisije aludirala je da su ti nastavnici dobitnici brojnih međunarodnih priznanja i nagrada, kao i da su joj mnogi od njih rekli da ih niko nikada nije zvao iz Ministarstva prosvete, a da ih zovu svuda na predavanja da udahnu veru i nadu, da pomognu prosvetiteljima.

"Najbolje nastavnike u ovoj državi nažalost ne podržava ni Ministarstvo prosvete, ne podržava ih niko, a znate li zašto? Zato što prave promenu, i što su drugačiji, i što pokazuju svoju stručnost", odgovorila je Radojčić Lučić.

"Ja se nadam da će se stvoriti uslovi kada će se u našoj zemlji vrednovati oni najbolji koji bi da donesu promenu. Naše društvo se plaši ljudi koji donose promenu, koji su drugačiji, koji su heroji, kojima nije blam da izađu u prve redove i da kažu ono što misle", dodala je ona.

"To je osnovni problem našeg obrazovanja, kritičko mišljenje. Moramo da se osnažimo da kažemo ono što mislimo, da istupimo hrabro a da nam to niko ne zameri. Mislim na hrabre ljude i ljude koji donose promenu, poput naših sportista koji su došli sa Olimpijade sa divnim medaljama. To su heroji. Mi imamo Novaka Đokovića u našim učionicama među nastavnicima, među vaspitačima i učiteljima. Dajte da te ljude osvetlimo...", istakla je predsednica žirija.

Bonus video:

(Espreso / Mondo / Prenela: J.N.)