Vladimir Putin, Foto: Printscreen, Profimedia

TENZIIJE NA IVICI PUCANJA

Putinu gori tlo pod nogama, Rus povlači očajničke poteze: Ukrajinci udaraju sa svih strana, opasno se zahuktava!

Nezaustavljive akcije Ukrajinaca pokazale su i da se ruska vojska muči da odgovori na prodore na svojoj teritoriji, ako je predsednik Rusije Vladimir Putin obećavao "brz i adekvatan odgovor Ukrajincima"

Objavljeno: 15.08.2024. 13:40h

Ukrajinska ofanziva na ruske teritorije je u punom zamahu i čini se da ništa ne može da je zaustavi. Nakon upada u Kursku oblast, snage Kijeva pokrenule su žestoke napade na Belgorod i Voronjež, a na meti se našao i vojni aerodrom Savaslejka.

Lider Ukrajine Volodimir Zelenski saopštio je juče da je njegova vojska zarobila oko 100 ruskih vojnika u Kursku. On je održao konsultacije sa glavnim komandantom Aleksandrom Sirskim, nakon čega je istakao da je zabeležen napredak u Kurskoj oblasti.

Raste broj zarobljenih Rusa u Kursku

- Ne zaboravljamo ni na trenutak naš istočni front. Naložio sam glavnokomandujućem da ojača ovaj pravac koristeći opremu i zalihe koje trenutno obezbeđuju naši partneri. Napredujemo u Kurskoj oblasti, jedan do dva kilometra u raznim oblastima od početka dana. Zarobili smo više od 100 ruskih vojnika tokom ovog perioda. Zahvalan sam svima koji su uključeni! - poručio je Zelenski.

Neposedno nakon obraćanja Zelenskog, ukrajinska vojska saopštila je da je takođe u Kurskoj oblasti oboren moćni ruski ratni avion Su-34.

- Rad na eliminaciji okupatora, njihove opreme i naoružanja se nastavlja kontinuirano - navodi se u saopštenju vojske.

Sve ovo predstavlja samo vrhunac poražavajućeg jučerašnjeg dana za Ruse na bojištu, imajući u vidu da su zabeležene eksplozije u više oblasti, a danas je u Belgorodskoj oblasti proglašena je vanredna situacija na federalnom nivo. Međutim, nezaustavljive akcije Ukrajinaca pokazale su i da se ruska vojska muči da odgovori na prodore na svojoj teritoriji, ako je predsednik Rusije Vladimir Putin obećavao "brz i adekvatan odgovor Ukrajincima".

Eksplozije odjekivale Rusijom

Ukrajinski zvaničnici, koji u početku nisu hteli da priznaju da vrše operacije u Kursku, tvrde da kontrolišu 1.000 kvadratnih kilometara u Kursku.

Satelitski snimci koje je verifikovao BBC pokazali su da Rusi kopaju rovove i grade utvrđenja oko nuklearke u Kursku, a čini se da i Ukrajina ima iste planove.

Ukrajinci, koji ne planiraju da napuste Kursku oblast, takođe su počeli da kopaju rovove i ojačavaju svoje pozicije širom Kurske oblasti. Volodimir Zelenski više puta je isticao da je Rusija donela rat na teritoriju njegove zemlje, te da sada mora da oseti kako to izgleda na sopstvenoj koži.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine naglasio je da Kijev ne želi da "zauzima teritoriju Rusije", već da navede zvaničnu Moskvu da pristane na mir.

A čini se da je način Kijeva da to postigne sve jača ofanziva u samoj Rusiji. Tako su, pored Kurska, pokrenuti napadi na više oblasti u Rusiji.

Voronješka i Kurska oblast napadnute su juče bespilotnim letelicama i projektilima, a ubrzo je pokrenut udar i na Nižnjenovgorodsku oblast.

Zbog jakog granatiranja, izbio je požar u Voronježu, gde je gađan vojni aerodrom.

Guverner Kurske oblasti Aleksej Smirnov saopštio je da je protivvazdušna odbrana oborila četiri projektila.

Napadnuta vojna baza, vanredno stanje u Belgorodu

Eksplozije su se čule i u ruskoj oblasti Nižnji Novgorod, gde se nalazi vojni aerodrom Savaslejka. Iz ove vojne baze poleću lovci MiG-31, pa se pretpostavlja da je upravo zato ona bila meta napada.

Lokalni stanovnici su ujutru primetili dronove iznad naselja Veletma i Savaslejka. Telegram kanal Astra je naveo da je na aerodromu stacioniran i ogranak 4. državnog centra za obuku i vojna ispitivanja vazduhoplovnog osoblja Ministarstva odbrane Rusije.

Navodno, bilo je "10 naleta" dronovima u vojnu vazdušnu bazu Savaslejka.

Kako se situacija za Ruse pogoršavala, na meti se našla i Belgorodska oblast, gde je guverner Vjačeslav Gladkov proglasio vanredno stanje.

- Situacija u regionu Belgorod i dalje je izuzetno teška i napeta - naveo je Gladkov u video poruci objavljenoj na Telegramu.

Rojters: Ukrajina izvela najveći napad dronovima na 4 ruska vojna aerodroma

Ukrajina je tokom noći izvela najveći ratni napad dronovima dugog dometa na četiri ruska vojna aerodroma, preneo je juče Rojters, pozivajući se na neimenovani bezbednosni izvor iz Kijeva.

Napadi su imali za cilj da onemoguće Moskvu da koristi vojne avione za napade na Ukrajinu rekao je izvor, dok je predsednik Ukrajine Zelenski pozdravio napade na ruske vazdušne baze Voronjež, Kursk, Savaslejk i Borisoglebsk.

- Hvala vam na preciznim, blagovremenim i efikasnim udarima na ruske aerodrome. Ukrajinski dronovi rade tačno onako kako treba - rekao je Zelenski u današnjem obraćanju vojsci.

Volodimir Zelenskifoto: Profimedia

Ponižena Rusija se muči da odgovori

Svi ovi napadi dogodili su se na teritoriji Rusije u samo jednom danu. Uprkos tome, zvaničnici Kremlja nisu se oglašavali i nije poznato da postoji konkretan plan.

Vladimir Putin nedavno je rekao da će "Ukrajina dobiti adekvatan odgovor" zbog upada u Kursk, ali tada su okolnosti bile drugačije. Sada su ulozi mnogo veći - Ukrajinci vrše munjevite napade u Rusiji i zasad ništa ne može da ih zaustavi.

Primetna je panika među zvaničnicima, imajući u vidu da je Putin javno prekinuo vršioca dužnosti Kurske oblasti, kada je pokušao da mu kaže da Ukrajinci kontrolišu 28 naselja.

Moskvom se šire informacije da je načelnik Generalštaba Ukrajine Valerij Gerasimov bio obavešten o gomilanju ukrajinskih trupa na granici i da će možda pokrenuti napad.

On je, prema nekim informacijama, to ignorisao, a Putin mu to nikada neće oprostiti. Gerasimov od sastanka na kom je obavestio Putina o situaciji u Kursku nije viđen u javnosti.

Umesto njega, Putin sada šalje svog bivšeg telohranitelja Alekseja Djumina da nadgleda odbranu Rusije u Kursku.

Upitno je i koliko će mu ova taktika doneti rezultate, imajući u vidu dokle je napredovala ofanziva Ukrajine, ali je evidentno da Kremlj sada mora da preduzima ekstremne mere.

Bonus video:

(Espreso/ Blic/ Prenela: T.M.)