Ksenija Karelina, Foto: EPA-EFE/STRINGER

SRAMOTNO

Ksenija osuđena na 12 godina zatvora u Rusiji: Lepa balerina ide na robiju zbog donacije od 50 dolara!

Balerina Ksenija Karelina (33) optužena je za izdaju kada je uhapšena u Jekaterinburgu u jugozapadnoj Rusiji u februaru

Objavljeno: 15.08.2024. 12:44h

Američko-ruska državljankao osuđena je na 12 godina zatvora u Rusiji nakon što je dala 51.80 dolara dobrotvornoj organizaciji koja podržava Ukrajinu.

Balerina Ksenija Karelina (33) optužena je za izdaju kada je uhapšena u Jekaterinburgu u jugozapadnoj Rusiji u februaru.

Karelina je navodno priznala optužbu na zatvorenom suđenju u gradu ranije ovog meseca, prema ruskim novinskim agencijama.

Ksenija, balerina amater, rođena je u Rusiji, ali je navodno dobila američko državljanstvo udajom za Amerikanca i preseljenjem u Los Anđeles, gde je radila u spa centru.

Istražitelji su podneli optužbu za izdaju nakon što su pretražili njen mobilni telefon i otkrili da je dala 51.80 dolara donacije Razomu, dobrotvornoj organizaciji koja pruža pomoć Ukrajini, prvog dana ruske invazije.

Ksenija je bila u poseti porodici u Rusiji kada je uhapšena, prema grupi za zaštitu ljudskih prava The First Department.

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) tvrdi da je ona proaktivno prikupila novac u interesu jedne od ukrajinskih organizacija pre nego što su je zatvorili.

Tvrdi se da je donacija "iskorišćena za kupovinu taktičkog sanitetskog materijala, opreme, oružja i municije za ukrajinske oružane snage".

Bonus video:

(Espreso/ Telegraf/ Prenela: T.M.)