Selidba, Foto: ap photo david zalubowski

šta raditi?

Da li otići u inostranstvo i napustiti sve? Srbin podelio moralnu dilemu, pa prouzrokovao lavinu komentara

"Da li je moralno pogrešno odseliti se iz zemlje? Kada pitam ovo pitanje, pitam isključivo iz perspektive odgovornosti prema roditeljima."

Objavljeno: 14.08.2024. 23:25h

Odseliti se iz zemlje je odluka koja sa sobom nosi mnoge izazove, a jedan od njih je i moralna dilema koja se postavlja iz perspektive odgovornosti prema roditeljima. Upravo ta dilema muči jednog momka iz Srbije, koji se nalazi pred životnom raskrsnicom.

Kao sin jedinac, u anonimnoj objavi na Reditu, potražio je savet kada je u pitanju odlazak iz Srbije, objasnivši da su roditelji finansijski stabilni ali da njega ipak muči sama činjenica da ih odlaskom na neki način napušta.

"Da li je moralno pogrešno odseliti se iz zemlje? Kada pitam ovo pitanje, pitam isključivo iz perspektive odgovornosti prema roditeljima.

Da li mislite da je u redu odseliti se iz zemlje ako ste jedino dete svojim roditeljima, a roditelji su finansijski veoma dobro obezbeđeni. Da li ovo smatrate prevelikom žrtvom za obe strane ako finansijski nije neophodno odseliti se?" upitao je Srbin.

"Majka je sve što me zadržava u ovoj zemlji"

Da ovakve dileme muče i druge, priznali su Srbi u komentarima ispod objave.

"To ti je individualno. Ljudi različito gledaju na to... Mene npr jedino što zadržava u ovoj zemlji je majka. Nema nikoga sem mene i posle svega što je prošla, nema šanse da je ostavim. Kad bi mi se otvorila prilika da odem ali i da nju povedem sa sobom, može. Da se razumemo, nisam ja neki mamin sin i razmaženko, ni ne živimo zajedno u istom gradu, ali se viđamo stalno. Jednostavno osećam potrebu da joj makar ja nekako sobom ulepšam ostatak života kad već poslednjih 25 godina nije mogla da živi normalno", objasnio je jedan Reditor.

"Više se čujemo od kada sam otišao"

Drugi Srbin, koji je otišao iz zemlje priznao je da ipak ne vidi problem da svako živi svoj život onako kako želi.

"Ja na to gledam obrnuto. Ja bi voleo da su moja deca srećna i uspešna više nego što bi voleo da su blizu (kada stasaju). Voleo bi normalan život za unučiće. Kontam da i moji tako misle. Pri tom se čujem sa mojima 10 puta više od kada sam otišao (bukvalno 5-6 puta nedeljno na video poziv, usput ka poslu pa se ispričamo u saobraćaju). Dok smo svi živeli u Srbiji - jednom nedeljno na telefon. Viđamo se ređe, tipa 2 puta godišnje, a pre toga smo se viđali recimo 8 u proseku, ali sada se viđamo kvalitetnije (duži period, opuštenije, na odmoru)", napisao je on.

"Odgovornost je prema deci, ne roditeljima"

Pored bezbroj komentara koji su momku objasnili da nije moralno pogrešno da se odseli, javio se još jedan muškarac koji živi u inostranstvu te napisao kako život izgleda iz njegovog ugla.

"Odselio sam se i imam decu u inostranstvu. Želeo bih da živimo malo u Srbiji, dok je majka živa, da provede što je više vremena moguće sa unučićima, i da deca malo prožive Srbiju/nauče jezik. Ali ne vidim kako mogu opravdati da se zauvek vratimo. Prosto iz iskustva znam da će deci biti gori život, i da će im mnoge prilike biti uskraćene. A i nama kako starimo kvalitet zdravstva sve više znači.. Odgovornost je prema deci. Roditeljima nikad ne možeš vratiti sve što su učinili za tebe, jedino što možeš je da uradiš isto to, ako ne i više, za svoju decu. Isto tako ne trebaš ništa očekivati od dece da ti 'vrate'", glasio je njegov komentar.

Bonus video:

(Espreso/Blic/Gordana Vuksanović/Prenela T.Š.)