Autizam ilustracija, Foto: EPA / Rungroj Yongrit

zemun

Majka tvrdi da su je izbacili iz igraonice zbog autističnog deteta? Oglasili se i zaposleni: "Pravila je skandal"

Odlučili su da sačekaju prijatelje sa kojima je trebalo da se nađu i napuste objekat. Za to vreme dete se igralo.

Objavljeno: 14.08.2024. 19:40h

Majka autističnog deteta tvrdi da je bila primorana da izađe iz kafića-igraonice u Zemunu, zbog toga što njeno dete ima autizam, a ona nije želela da bude pored njega u prostoru za igru, budući da, kako tvrdi, dečak nije incidentan niti na bilo koji način opasan po vršnjake.

Kako je objasnila majka Nevena njen sin je "visokofunkcionalan i nema problema sa socijalizacijom", a posetili su igraonicu jer je mesto reklamirano kao pogodna lokacija za decu. Međutim, kada su došli shvatili su da je to više kafić nego igraonica i da je porstor gde borave roditelji zadimljen. Odlučili su da sačekaju prijatelje sa kojima je trebalo da se nađu i napuste objekat. Za to vreme dete se igralo.

"Ja sam odmah po ulasku spomenula radnicima da je dete autistično, oni su rekli da je to u redu, međutim zbrka je nastala jer nije reagovao na njihove pozive da siđe sa jedne spravice. Iako on ni na trenutak nije ugrozio nikoga, nije radio ništa nedopustivo", počinje majka priču za Telegraf.rs dodajući da je njen sin viši i krupniji od svojih vršnjaka, što je možda doprinelo pogrešnoj proceni osoblja.

Kako je objasnila, budući da je u drugom stanju, majka nije mogla da sedi u zadimljenom delu kafića u čijem sklopu je i igraonica, pa je sela napolje i kroz prozor nadzirala dete, međutim, prema njenim tvrdnjama usledila je grublja komunikacija od strane osoblja kafića.

"Konobarica mi je prišla i rekla kako ne mogu da budem ispred, već da moram da uđem unutra i nadgledam svoje dete, ali dete se u tom trenutku igralo i zaista nije bilo potrebe", tvrdi majka koja dodaje da joj je nakon toga traženo da napusti objekat.

"Ja sam u drugom stanju i tad mi je krenula ljutnja, bila sam veoma šokirana njihovim pristupom. Konobaricine drugarice su me nakon toga napale psovkama i rekle: 'Ako ti je dete autistično, drži ga kući, nemoj da ga dovodiš među ljude'. Ostala sam u šoku, to mi se nikad nije desilo, bila sam zgrožena", rekla je majka vidno potresena.

Kako kaže nikada nije doživela takvu neprijatnost na javnom mestu, a onda je i objekat ocenila jednom zvezdicom na Guglu.

U kafe-igraonici odgovorili su nam da problem jeste nastao, ali da, suprotno tvrdnjama majke, nisu oni nju vređali, već je to učinila ona pred decom nakon što su od nje zatražili da nadzire dečaka.

"Mi nismo igraonica koja ima čuvanje dece, ovde svaki roditelj vodi računa o svom detetu...", kazala nam je Kristina iz igraonice.

Problem je, uverava, nastao kada je dete počelo da se penje po elementima koji nisu bili namenjeni za igru.

"To su obloge na zidu, dete se pelo na njih, čime je ugrožavalo svoju i bezbednost duge dece... Meni je draže sada da vama odgovaram na ova pitanja, nego da nekom roditelju odgovaram zašto mu je dete povređeno. Roditelji koji su bili prisutni, kao i zaposleni, dete su više puta skidali s tih obloga, jer je bilo mnogo beba i male dece i plašili smo se da će da padne na nekoga od njih. Mi smo par puta zamolili mamu da dođe i da ga skine, a poslednji poziv bio je da uđe unutra i bude sa detetom", kazala nam je Kristina.

Tada je, kaže, majka burno odreagovala, dok zaposleni nisu odgovarali.

"Napravila je skandal, izvređala je i nas i goste lokala i otišla je s pretnjom da ćemo videti sta će ljudi reći na društvenim mrežama. Takvoj deci je potrebna posebna pažnja i nadzor", priča nam Kristina.

Dodaje i da su nakon događaja obasuti negativnim recenzijama gostiju koji nisu ni bili u kafiću.

Bonus video:

(Espreso/Telegraf/Prenela T.Š.)