Ovako su ih pravile naše bake, Foto: Bakina kuhinja

savršene

Šuplje starinske krofne kakve su spremale naše bake: Tajna je u jednom sastojku koji su koristile umesto maslaca

Niko kao baka nije umeo da napravi slatke prazne krofne tako da budu vazdušaste, lagane, skroz šuplje unutra kao da su od oblaka, a ne od testa. Uvek je govorila da je tajna u ljubavi

Objavljeno: 14.08.2024. 18:00h

Ova poslastica u Srbiju je došla pod uticajem austro-ugarske kulture, ali smo je mi prilagodili našim ukusima i običajima. Njihov maslac naše bake su zamenile svinjskom mašću i upravo je to napravilo najveću razliku u odnosu na one recepte koje danas možete da probate na ulicama Beča ili Berlina.

Iako se danas u specijalizovanim poslastičarnicama i raznim radnjama mogu naći krofne punjene svim i svačim, od pistaći krema, do orea i vanile, kod kuće i dalje najviše volimo one starinske, prazne, ili jednostavno punjene džemom, kremom, čokoladom. Ovo poslednje me najviše podseća na more i ženu koja ih je plažom nosila u velikoj korpi i prodavala ih vičući „vruće krofne, vruće krofne“.

Ah, taj ukus detinjstva!

No, bilo da preferirate stare domaće krofne ili pak moderne verzije krofni bez kvasca, suština ostaje ista – ovo je neponovljiv ukus odrastanja koji nas uvek obuzme nostalgijom.

Dobro umesite testofoto: Printscreen/Youtube/ Macho Recipes

A evo kako su ih pravile naše bake.

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 60 g svežeg kvasca (ili 14 g suvog kvasca)
  • 250 ml mleka (mlako)
  • 2 kašike šećera
  • 2 žumanca
  • 2 kašike masti
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • 1 prstohvat soli
  • Šećer u prahu za posipanje
  • Ulje za prženje

Priprema:

Ako koristite svež kvasac, izmrvite ga i pomešajte sa 1 kašikom šećera i 100 ml mlakog mleka. Ostavite da odstoji 10-15 minuta dok ne postane penasto. Ako koristite suvi kvasac, samo ga pomešajte sa brašnom i pređite na sledeći korak.

Sa strane sjedinite žumanca, preostali šećer, mast i preostalo mleko, zatim u velikoj činiji pomešajte brašno, vanilu i so, napravite udubljenje u sredini i dodajte pripremljenu smesu sa žumancima. Mešajte dok ne dobijete glatko testo.

Prebacite testo na pobrašnjenu površinu i mesite oko 10 minuta dok ne postane glatko i elastično. Ako je testo previše lepljivo, dodajte malo brašna.

Američke krofne od kiselog testa: Recept iz filmova od kojeg nam uvek pođe voda na usta

Recept za krofne od samo tri sastojka, a nijedan nije kvasac

Stavite testo u nauljenu činiju, pokrijte čistom krpom i ostavite da naraste na toplom mestu oko 1-1,5 sati, ili dok se ne udvostruči u veličini.

Pržite ih u dubokom uljufoto: Bakina kuhinja

Kada je testo nadošlo, izvadite ga iz činije i na pobrašnjenoj površini ga razvaljajte na debljinu od oko 1 cm. Koristeći modlu za krofne ili čašu, izrežite krugove.

Stavite izrezane krugove na pobrašnjenu tacnu, pokrijte ih krpom i ostavite da nadođu još 30 minuta.

U dubokom tiganju zagrejte dovoljno ulja za prženje krofni (na oko 175°C). Pržite krofne u serijama, po nekoliko minuta sa svake strane, dok ne postanu zlatno smeđe i hrskave. Pazite da ne prepunite tiganj kako bi se krofne ravnomerno pržile.

Nakon prženja, stavite krofne na papirne ubruse da upiju višak ulja. Dok su još tople, pospite ih šećerom u prahu.

Ove prazne krofne su mekane i ukusne same po sebi, ali ih možete poslužiti i uz različite marmelade, čokolade ili čak sladoled ako želite dodatni užitak.

Prijatno!

Bonus video:

(Espreso / Zadovoljna.rs / Prenela: I.O.)