Stršljen, Foto: Profimedia

pažnja

Dve osobe preminule od uboda stršljena u Užicu: Ovaj deo tela najčešće napadaju, a evo kako da sprečite smrt

Najbitnije pri ubodu stršljena je odmah potražiti lekarsku pomoć

Objavljeno: 14.08.2024. 18:14h

Za samo nekoliko dana u užičkom selu Gostinica i zlatiborskom selu Ljubiš dva muškarca su preminula usled uboda stršljena.

Ubod stršljena može biti izuzetno bolan i neprijatan iskustvo, gotovo poput udarca kamena. Stršljeni su poznati po svom agresivnom ponašanju kada se osećaju ugroženi, a njihov ubod može izazvati značajne reakcije kod ljudi, naročito kod onih koji su alergični.

Bol i simptomi uboda

Kada vas stršljen ubode, bol može biti intenzivan i oštar, često opisan kao udarac kamenom. Nakon što vas stršljen ubode, područje oko uboda može postati crveno, otečeno i bolno. U nekim slučajevima, bol se može proširiti na obližnja područja, a simptomi poput svrab, gorenje i zatezanje mogu se javiti. Ponekad se može javiti i osećaj umora, glavobolja ili čak mučnina.

foto: Profimedia

Reakcije na ubod stršljena mogu varirati od osobe do osobe:

Blage reakcije: U većini slučajeva, ljudi će iskusiti lokalnu reakciju sa oticanjem, crvenilom i bolom na mestu uboda. Ovi simptomi obično prolaze sami od sebe za nekoliko dana.

Umerene reakcije: Ponekad može doći do intenzivnijeg otoka, proširenog crvenila i veće boli, koja može trajati nekoliko dana. U nekim slučajevima, moguće je razviti i lokalizovane blage alergijske reakcije, kao što su osip ili svrab.

Teške reakcije: Kod nekih ljudi, naročito onih sa alergijama na ubode insekata, mogu se javiti ozbiljne reakcije kao što su anafilaktički šok. Ovi simptomi uključuju otežano disanje, oticanje lica i grla, vrtoglavicu i ubrzan puls. Ovo stanje je hitno i zahteva trenutnu medicinsku pomoć.

foto: Profimedia

Alergijske reakcije

Alergijske reakcije na ubod stršljena mogu biti ozbiljne i potencijalno opasne. Ako ste skloni alergijama, preporučuje se da se odmah obratite lekaru ako primetite znakove ozbiljne alergijske reakcije. Takođe, osobe koje su već imale teže reakcije na ubode insekata treba da se posavetuju sa svojim lekarom o mogućim preventivnim merama.

Koji deo tela najčešće ujedaju i kog meseca

Stršljeni najčešće ujedaju u oblasti koje su lako dostupne, kao što su ruke, noge i lice. Veći deo njihovih uboda se javlja u letnjim mesecima, kada su stršljeni najaktivniji i često se nalaze u blizini hrane, pića ili na otvorenom. Posebno su aktivni tokom toplih meseci od juna do avgusta.

Preventivne mere i prva pomoć

Da biste izbegli ubode stršljena, izbegavajte njihov prirodni habitat, kao što su gnezda u drveću ili tavanima. Ako se nađete u blizini stršljena, ostanite mirni i polako se udaljite. Ako dođe do uboda, odmah preduzmite mere prve pomoći: operite područje vodom i sapunom, stavite hladan oblog da biste smanjili otok i bol, i pratite simptome. Ako se jave ozbiljni simptomi ili alergijska reakcija, potražite hitnu medicinsku pomoć.

Bonus video:

(Espreso/Srbija danas/Prenosi A.M.)