Grent Hil, Foto: LE PICTORIUM / Alamy / Alamy / Profimedia

opa

Direktor otkrio: Ovako su košarkaši Amerike izbegavali doping kontrolu!

Sve polako izlazi na videlo

Objavljeno: 14.08.2024. 11:25h

Direktor reprezentacije Sjedinjenih Američkih Država, legendarni košarkaš Grent Hil, otkrio je jednu zanimljivu priču vezanu za "drim tim" i doping testiranje.

Decenijama unazad sportska javnost opravdano sumnja da su američki košarkaši privilegovani na Olimpijskim igrama, kada je reč o doping testiranju i da za njih važe neka druga pravila.

Hil, koji je bio deo tima koji je na Igrama u Atlanti 1996. godine osvojio zlatnu medalju sa rerpezentacijom Amerike to je na neki način sada i potvrdio.

Direktor američke reprezentacije otkrio je kako su igrači u Atlanti uspešno izbegavali doping testiranje.

- Bilo je sjajno, osvojili smo zlato, imali smo sjajan tim, ali ima jedna istinita priča. Niko nije hteo da bude najbolji strelac na utakmici jer niko nije hteo da ide na doping test posle. Shvatili smo sistem, uvek su testirali najboljeg strelca. Obično je to bio Karl Meloun. Zato smo u finišu svake utakmice samo dobacivali loptu jedan drugom, niko nije hteo da postigne koš. Svi su mislili da igramo nesebičnu i timsku košarku, a zapravo samo nismo hteli da idemo da doping test i ostajemo još sat vremena posle utakmice u dvorani jer sve to zaista traje dugo - rekao je Hil.

Uvek je isti igrač išao na testiranje, iako su svi Amerikanci po igri i kvalitetu odskakali od ostalih učesnika.

Primera radi, pošto su i pojedini kineski plivači pravili razliku u odnosu na druge u Parizu, redovno su bili testirani, može se čak reći možda i maltretirani, što će reći da nemaju svi olimpijci "sreće".

Podsetimo, u toj ekipi SAD igrali su, između ostalih, Čarls Barkli, Šekil O'Nil, Karl Meloun, Hakim Olajdžuvon, Skoti Pipen, Redži Miler, Geri Pejton, Dejvid Robinson... U finalu su pobedili upravo reprezentaciju Jugoslavije.

Što se tiče američkog košarkaškog tima u Parizu, nema informacija o doping testiranju, pa ne znamo kojim su se trikovima sada služili.

Bonus video:

(Espreso/Kurir/Preneo: A.K.)