Bogorodica, Foto: Printscreen Youtube

POST I VELIKA GOSPOJINA

Svi vernici uoči početka Gospojinskog posta treba da izgovore ove reči: Pomolite se Bogorodici

Gospojinski post je najkraći od četiri velika godišnja posta

Objavljeno: 14.08.2024. 09:57h

Gospojinski post uvek počinje 14. avgusta, na dan Svetih mučenika Makaveja, a prethodi velikom hrišćanskom prazniku Uspenju presvete Bogorodice.

Reč je o jednom od najstrožih postova, a obeležava se u znak sećanja na smrt Bogorodice i dan kada se uspela na nebo 28. avgusta. Taj dan se u narodu naziva Velika Gospojina, a poznat je kao praznik majki i dece.

Gospojinski post je najkraći od četiri velika godišnja posta, traje 15 dana, od 14. avgusta do 28 i jedan je od najstrožijih.

Sve vreme se posti na vodi, osim nedeljom kada su dozvoljeni ulje i vino. Takođe, za vreme ovog posta se obeležava i praznik Preobraženje Gospodnje 19. avgusta, kada sme da se jede i riba.

Preobraženje Gospodnjefoto: YouTube/Printscreen/Televizija Galaksija 32

S obzirom na to da je praznik posvećen Bogorodici, svaki vernik bi trebalo da izgovori sledeću molitvu:

"Blaga Majko blagoga Cara, prečista i blagoslovena Bogorodice Marije, milost Sina Tvog i Boga našeg izlij na moju strasnu dušu, i Tvojim molitvama uputi me na dobra dela, da bih ostalo vreme života svog proveo bez poroka i Tobom raj našao, Bogorodice Djevo, jedina čista i blagoslovena. Gospode, primi me u pokajanju! Gospode, ne ostavi me! Gospode, ne uvedi me u iskušenje! Gospode, daj mi misao dobru! Gospode, daj mi suze, i sećanje na smrt, i umilenje! Gospode, daj mi pomisao za ispovedanje grehova mojih! Gospode, daj mi smernost, celomudrenost i poslušnost! Gospode, daj mi trpljenje, velikodušnost i krotost: Gospode, zasadi u meni koren svakog dobra – strah Tvoj u srcu mom! Gospode, udostoji me da Te ljubim svom dušom svojom i mišlju, i da u svemu tvorim volju Tvoju! Gospode, zakloni me od nekih ljudi, i demona, i strasti, i od svake druge neprilične stvari! Gospode, znaš šta činiš, kako Ti hoćeš, neka bude volja Tvoja i u meni grešnom, jer si blagosloven zanavek! Amin".

Bonus video:

(Espreso / Blic žena / Tamara Ilić/ Prenela: A.P)