Foto: Aleksa Petrović

Obratite pažnju

Evo kako da najbezbednije operete voće i povrće od pesticida: Jedan korak je najbitniji da bi sva hemija nestala

Mnogi ljudi ne shvataju da iako se sveži proizvodi često smatraju bezbednim, mogu biti izloženi raznim opasnostima

Objavljeno: 14.08.2024. 09:51h

Naime, godišnje svaka deseta osoba oboli od hrane, a skoro 46% ovih slučajeva je uzrokovano konzumacijom povrća i voća.

Razlog za to leži u načinu na koji se proizvodi uzgajaju i prerađuju. Mnogi od njih rastu na otvorenom, što znači da mogu biti izloženi raznim zagađivačima kao što su insekti, ptice, pa čak i kontaminirano zemljište. Pored toga, voće i povrće može biti kontaminirano tokom pakovanja, skladištenja ili pripreme. Čak ni hidroponski proizvodi nisu imuni na bakterije i pesticide, piše Science Alert.

Zato je pravilno pranje ovih namirnica neophodno za održavanje zdravlja. Najbolji način za pranje je hladna, tekuća voda. Površinu voća i povrća treba dobro protrljati rukama kako biste uklonili prljavštinu, pesticide i mikrobne klice. Preporučljivo je koristiti čistu posudu umesto sudopere za namakanje, kako bi se izbegla kontaminacija.

foto: Profimedia

Važno je dobro oprati

Važno je napomenuti da nikada ne treba da koristite deterdžente ili izbeljivače jer se ovi hemijski proizvodi mogu apsorbovati kroz poroznu kožu voća i povrća, što može učiniti hranu nebezbednom. Iako neki koriste sirće i sodu bikarbonu za pranje, istraživanja pokazuju da obična voda često obezbeđuje dovoljan stepen čistoće. Sirće može da promeni ukus i teksturu hrane, dok soda bikarbona može oštetiti koru ako se koristi predugo ili ako se ne ispere dobro.

Za tvrdo voće i povrće, poput krompira i bundeve, preporučuje se upotreba četke, dok zeleno lisnato povrće treba prati list po list. Bobice je najbolje držati neoprano u frižideru i samo oprati neposredno pre konzumiranja.

Na kraju, iako nijedna metoda kućnog pranja ne može u potpunosti eliminisati sve klice, redovno i pravilno pranje voća i povrća može značajno smanjiti rizik od kontaminacije i pomoći u očuvanju hrane.

Bonus video:

(Espreso/krstarica/T.M.)