Vladimir Putin i Volodimir Zelenski, Foto: Pavel Bednyakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, AP Photo Vadim Ghirda AP, Ukrainian Presidential Press Office via AP AP

RAT U UKRAJINI

Putin povukao očajnički potez? Rusija premešta trupe iz "Ahilove pete NATO-a" - Ukrajina ne planira da stane!

Ukrajina insistira na nastavku vojnog napredovanja u pograničnom području

Objavljeno: 14.08.2024. 09:23h

Vlasti u Moskvi obavestile su da su preduzeli mere za obuzdavanje napredovanja ukrajinskih snaga u ruskoj pograničnoj Kurskoj oblasti, gde su ukrajinski vojnici prešli granicu pre više od nedelju dana.

Skaj njuz prenosi saopštenje Ministarstva odbrane Rusije u kojem se navodi da su sveže jedinice rezevista, uz podršku borbenih aviona, dronova i artiljerije, sprečile dalji prodor ukrajinskih trupa prema naseljima Obšči Kolodez, Snagost, Kaučuk i Aleksejevski.

Britanska televizija izveštava da su nove ruske trupe stigle u Kursku oblast, bar u određenom obimu, nakon što je Laurinas Kasčijunas, ministar odbrane Litvanije, otkrio da Rusija premešta trupe iz svoje baltičke enklave Kalinjingrad u ovu oblast. Zbog svoje strateške pozicije između tri članice zapadne alijanse, Kalinjingradsku oblast nazivaju "Ahilova peta NATO".

Uprkos tome, Ukrajina insistira na nastavku vojnog napredovanja u pograničnom području. Oleksandr Sirski, glavnokomandujući oružanih snaga Ukrajine, izjavio je da Kijev sada kontroliše 74 naselja u Kurskoj oblasti i da je u poslednja 24 sata osvojeno dodatnih 15 kvadratnih kilometara teritorije. Borbe se odvijaju duž cele linije fronta, ali je, prema njegovim rečima, "situacija, uprkos teškim borbama, pod kontrolom."

Heorhi Tihi, portparol Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine, istakao je da Ukrajina "nije zainteresovana" za dugotrajno zadržavanje teritorija u Kurskoj oblasti. On je objasnio da je cilj prekogranične operacije zaštita Ukrajine od udara dugog dometa sa te teritorije i očuvanje života civila.

Tihi je dodao da je Rusija iz Kurske oblasti izvela više od 2.000 vazdušnih udara u poslednjim mesecima, koristeći protivavionske rakete, artiljeriju, haubice, dronove, 255 klizećih bombi i preko 100 raketa.

SAD tvrde da nemaju veze sa napadom

Sjedinjene Američke Države su saopštile da "nemaju nikakve veze" sa ukrajinskim napadom na Kursku oblast, koji je najveći napad na teritoriju Rusije od završetka Drugog svetskog rata. Karin Žan-Pjer, portparolka Bele kuće, izjavila je tokom leta predsedničkim avionom Er fors uan da SAD nisu umešane u ovaj sukob i da će nastaviti razgovore sa Ukrajinom o njenom pristupu, ali da je na Ukrajini da se izjasni o toj temi.

Skaj njuz podseća da je ruski predsednik Vladimir Putin najavio da će Ukrajini uzvratiti "na pravi način" i optužio "zapadne gospodare" Kijeva za podršku invaziji u Kurskoj oblasti.

Dmitrij Poljanski, zamenik ruskog ambasadora pri Ujedinjenim nacijama, poručio je da "velikodušna" mirovna ponuda koju je Rusija u junu iznela Ukrajini "više nije na stolu" i da će Ukrajina zbog toga "kasnije zažaliti".

Bonus video:

(Espreso/ Sky News/ Prenela: T.M.)